Formålet skal føre til noget

Dansk Folkeparti vil sætte kundskaberne i højsædet, Socialdemokraterne vil have skolen til at balancere på tre ligeværdige ben, og De Radikale mener, at det nuværende formål stadig er visionært

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolens formålsparagraffer holder i kortere og kortere tid. Til gengæld bliver de længere. Men står det til Søren Krarup fra Dansk Folkeparti, skal det næste formål være ganske kort.

»Det er på tide, vi gør op med indoktrineringen fra 1970'erne og alle de pædagogiske og psykologiske eksperimenter fra dengang. Folkeskolens opgave skal være faglighed, og formålet skal hedde: 'Med udgangspunkt i dansk sprog og kultur er folkeskolens opgave at give børnene kundskaber'«, siger Søren Krarup, der for tiden er uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Regeringen har bebudet, at folkeskolen skal have nyt formål, og i næste udgave af »Skolebænken« giver Søren Krarup, Marianne Jelved fra De Radikale og Socialdemokraternes Christine Antorini deres bud på, hvordan det bør lyde. Tv-programmet blev optaget i sidste uge på Lederforeningens konference »Hvad leder vi efter?« i Odense.

Den korte formålsparagraf, som Søren Krarup skitserer, vil gøre det muligt for eleverne at tænke selv, mener han.

»At opdrage eleverne til demokrati er totalitært. Demokrati er en styreform, man har indført for at dele magten, så man undgår tyranni. Når demokrati bliver brugt til opdragelse, fører det til åndelig undertrykkelse«, siger han.

Marianne Jelved vil ikke være med til at ændre formålsparagraffen.

»Det nuværende formål er godt og visionært. Skolen er en kulturinstitution - måske den vigtigste, vi har - hvis opgave er at lære børnene at leve i et samfund med frihed og folkestyre. Skolen er for alle børn, og det er en vigtig pointe. I et demokrati er alle med«, siger hun.

Radikal vælgerforening

Det er mangel på sund fornuft at tro, at eleverne kan nøjes med kundskaber, mener Marianne Jelved.

»De skal også lære at bruge kundskaberne. Ellers kan de ikke begå sig. Der sker hele tiden interaktion mellem lærer og elever, så hvis nogle tror, de kan lave en værdifri folkeskole, vil jeg gerne tage en særskilt dialog om det«, siger hun.

»Selvfølgelig kan vi ikke have en værdifri folkeskole«, returnerer Søren Krarup. »Vi er nødt til at slå fast, at det er dansk sprog og kultur, der samler os. Plus at skolen arbejder med fagligt stof. Der skal selvfølgelig være regler, men reformpædagogikken gjorde det til skolens opgave at skabe bestemte meninger. Det er hjernevask at fortælle eleverne, hvad der er rigtigt og forkert«.

Marianne Jelved er hurtig til at replicere:

»Din dagsorden gør det svært at tale om, hvordan vi løser den opgave, vi har foran os. Du hænger fast i et fjendebillede. Lad os komme videre«.

En bemærkning, der udløser en klapsalve til Marianne Jelved.

»Det kommer ikke bag på mig, at jeg føler mig hensat til en radikal vælgerforening«, siger Søren Krarup til stor morskab for de 300 skoleledere i salen.

Skolen skal skabe sammenhængskraft

I modsætning til De Radikale er Socialdemokraterne med i det seneste smalle forlig om folkeskolen. Men Christine Antorini appellerer til regeringen om at tage en bred og åben debat, som ikke kun foregår i forligskredsen.

»Formålet skal handle om viden, almen dannelse og om, at skolen skal skabe sammenhængskraft. Skolen skal ikke kun tage udgangspunkt i elevernes personlige udvikling, men også sætte den i forhold til fællesskabet. De tre ting skal være ligeværdige. Men vi er et af de eneste lande, der ikke siger noget om, hvad folkeskolen skal føre til, så vi kan godt skrive ind, at undervisningen skal føre til livslang læring og til et arbejde«, siger hun.

Søren Krarup kalder udspillet spændende og vil gerne diskutere det nærmere, men for Christine Antorini er det et problem, at han fremmaner spøgelsesbilleder af folkeskolen.

»Der skal stå i formålet, at kundskaberne skal føre til noget, men det må ikke ske på bekostning af almen dannelse og sammenhængskraft«, siger hun.

Se TV om folkeskolens formål

Tirsdag den 15. november, klokken 19.30, bringer dk4 tv-magasinet »Skolebænken«, hvor Søren Krarup, Marianne Jelved og Christine Antorini uddyber deres syn på behovet for en ny formålsparagraf for folkeskolen.

Udsendelsen genudsendes flere gange og kan også ses på folkeskolen.dk

Her finder du også flere artikler om folkeskolens formål.

Vind flotte bøger

Ved at svare på udsendelsens to spørgsmål kan du vinde: »Hildebrandt om ledelse« af Steen Hildebrandt, »Mod til at vælge« af Fernando Savater, »Synlig og personlig ledelse« af René Glud Jensen og »Æbler« af Per Kølster. Der er 40 bøger på højkant. Klik ind og svar på folkeskolen.dk