Anmeldelse

Russiske republikker

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Otte nye lande opstod i 1991 - alle tidligere sovjetiske republikker. Borgerkrig, grænsestrid og etnisk uro hører til dagens orden. Og området har nogle af verdens største olie- og naturgasreserver. Så regionen gør sig så rigeligt fortjent til en titel i denne serie.

Efter en kortfattet, geografisk indledning præsenteres i første halvdel af bogen den historiske baggrund for staterne og løsrivelsen fra Sovjet. I resten af bogen gennemgås de enkelte stater, og også her er vægten lagt på det historiske forløb. Forholdet til Afghanistan behandles, og der sluttes med globale sammenhænge og især forholdet til USA og denne enlige supermagts ustyrlige behov for at få kontrol over regionens naturlige råstofresurser.

Der er et par gode, men ganske enkle, oversigtskort i bogen, så man nemt kan få de forskellige stater placeret. Der er dog ingen målestoksangivelse og kun få signaturer, og der må så tys til atlas for at finde detaljer. Billedstoffet fokuserer især på uro og elendighed, og der er ikke meget til at illustrere almindelig dagligdag i disse lande. Gode faktabokse med tal og årstal på historiske begivenheder er med til at skabe mulighed for overblik.

Teksten er oversat fra engelsk og læsemæssigt nem og ligetil for de ældste elever. Bortset fra henvisninger til et par danskbaserede web-steder er der i bogens indhold ingen danske relationer til regionen. Det kunne have været med til at gøre det vanskeligt tilgængelige og komplicerede stof lettere at kapere og måske dermed mere nærværende. Men det kan jo så være en opgave for den enkelte selv at finde frem til sådanne forbindelser.