OECD om Grønland

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

OECD afleverede i foråret en rapport til Hjemmestyret om landets økonomi. Heri anbefaler man at styrke uddannelsesområdet - især folkeskolen.

'På grund af den høje arbejdsløshedsprocent blandt ufaglærte og den høje frafaldsprocent er det vigtigste spørgsmål i uddannelsessystemet en styrkelse af kvaliteten af grunduddannelsen (folkeskolen). Ud over at forbedre det generelle uddannelsesniveau vil det også lette overgangen til gymnasiet og anden videreuddannelse samt sænke den alder, de studerende har, når de afslutter deres uddannelse'.

'Dansk og helst også andre fremmedsprog (bør) have høj prioritet, da samfundet er tosproget, og da udenlandske relationer sandsynligvis vil spille en endnu større rolle i fremtiden'.

'Det bør omhyggeligt overvejes, om det er klogt at opretholde mange videregående uddannelser i Grønland. Set fra et økonomisk synspunkt er det meget billigere at lade flere studerende tage deres uddannelse i udlandet, især i Danmark. Og hvad der måske er endnu vigtigere, de studerende vil formentlig få en bedre uddannelse, da det er vanskeligt at få og opretholde et tilstrækkeligt højt fagligt niveau i små undervisningsanstalter med meget få lærere'.

Læs mere fra OECD's rapport til Grønlands Hjemmestyre på www.folkeskolen.dk

Imak - lærernes fagforening

Før var der en dansk lærerforening, GLF, og en grønlandsk, IK - nu er der én fælles. Imak. Ordet er forkortelsen af det, der på grønlandsk betyder 'folkeskolens lærerforening', men imak betyder også: sådan gør vi det!

Den fælles fagforening blev dannet sidste år, og henholdsvis 95 og 98 af medlemmerne i de gamle foreninger stemte ja. Imak har i dag godt 900 medlemmer, og siden august har foreningen haft et sekretariat i Nuuk, hvor der til daglig arbejder tre personer: formanden Claus Jochimsen, som kom fra en lærerstilling i Illulisat, sekretariatets leder, Ib Dyrby Hermansen, som indtil sommerferien var kontorchef i Danmarks Lærerforening i København, men som har en fortid som lærer i Grønland. Og fra den 1. september kom Marianne Jensen til. Hun er læreruddannet, men er både i Grønland og Danmark kendt for sin fortid som undervisnings- og sundhedsminister gennem otte år.

Powered by Labrador CMS