Folkebibliotekernes NetGuide

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

www.fng.dk

Centralbibliotekerne og en række større biblioteker er gået sammen om at udvikle og vedligeholde NetGuiden, som er en offentlig og gratis tjeneste for alle borgere. Netguiden er opbygget i et emnehierarki, der består af 21 hovedkategorier, der igen er underdelt i to niveauer. Man skal derfor aldrig bruge mere end tre klik for at komme frem til den relevante web-ressource. Henvisningerne er annoterede i et enkelt og informativt sprog, og de er udvalgt, så hovedvægten ligger på danske ressourcer, hvilket gør guiden meget fin og brugbar også i skolesammenhænge.

Der er naturligvis også en liste med henvisninger til alle de danske folkebiblioteker, der har egen hjemmeside, og det har de fleste efterhånden. En af de rigtig gode er fra Hovedbiblioteket i Århus, www.aakb.bib.dk/hb

Her har man formået at blande almindelige oplysninger om bibliotekets virksomhed og tilbud til kunderne med inspirerende sider om kunst og litteratur, der virkelig stimulerer lysten til at låne og læse en god bog. Udlån af bøger er trods alt stadig bibliotekernes kerneydelse.

Eksempler på aktiviteter på bibliotekets hjemmeside er 'Læseklubben', hvor læserne kan diskutere månedens bøger, og Bogweb'en, www.aakb.bib.dk/hb/bogweb/

Bibliotekarerne udarbejder hver måned cirka seks 'anbefalinger' af nye bøger, som gives en 'karakter' på en til fem roser. Hver måned præsenteres 'Månedens kendte læser'. En kendt person, der fortæller om sin favoritlæsning og om sine yndlingssteder på Nettet.

Der er opslagstavle og mulighed for direkte kommunikation med foredragsholdere med mere. Der er også en side, hvor man kan spørge bibliotekarerne om faktaoplysninger. En service, som mange skoleelever tilsyneladende benytter sig af.

Alt i alt er det et web-sted, der absolut er et besøg værd, også for folk, der ikke bor i Århus.

Hovedbiblioteket i Københavns Kommune fortjener derimod ikke meget ros. Siden er uinspireret og kedsommelig, og arrangementskalenderen er sidst revideret den 29. august 1997.

Powered by Labrador CMS