Dengang

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved Margit Schaleck

For 50 år siden

Skolekøkkenlærerindeuddannelsens 50-års-jubilæum

Jubilæet blev fejret ved en stilfuld festlighed på Emdrupborg. Der var mange talere, heriblandt undervisningsminister Hartvig Frisch, som erklærede, at han ikke havde ringeste forstand på denne sag, men i ministeriet bankede der varme hjerter for den. Han havde brudt sin hjerne for at finde en tilknytning mellem faget og hans egen klassiske græske verden og havde fundet den i Aristofanes 'Kvindernes oprør'; han mindedes derefter sine søstres selleribøf, lært på frk. Mørks skole i Hillerød, og forsikrede, at hans hustrus skolekøkkenuddannelse hos frk. Zahle ikke havde været uden virkning. Det er beskæmmende, at vi mandfolk er så hjælpeløse overfor det stykke kemi, der foregår i køkkenet. Mange af os har brug for det, ikke mindst vi politikere i en tid, hvor tilberedelsen af valgflæsket står for!

Folkeskolen nummer 42

oktober 1949

For 25 år siden

Rengøringsraptus

Gennem de sidste måneder er der gået en skoleelev-rengørings-raptus hen over landet, motiveret hovedsagelig i sparebestræbelser, men også i et mere eller mindre præcist defineret pædagogisk/filosofisk underlag om det ønskelige i at stimulere elevernes ordenssans og give dem respekt for håndens arbejde.

Aviserne flyder over med begejstrede skildringer af den ildhu, hvormed eleverne organiserer sig med spand og gulvklud, som om man stod over for en skolerengørings-renæssance, der både sparer penge og skaber meningsfyldte praktiske arbejdssituationer.

Er vi ikke på vagt her, så vil vi snart opleve, at der stjæles af den sidste undervisningstime til fordel for en rask omgang med svaberen, og at vi lige så stille har påført os selv en helt ny tilsynspligt.

Folkeskolen nummer 41

oktober 1974

Powered by Labrador CMS