Ny netavis for skoleelever

Elektronisk avis vil gøre børnene til aktive medspillere i demokratiet

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Børn lytter med, når voksne vil forbyde bare maver i skolen, og når pengene fra brugt tøj alligevel ikke går til de fattige. Men det er ikke altid let for børn at forstå strømmen af nyheder i de voksnes medier.

Det vil UgeExpressen råde bod på. Den nye netavis henvender sig direkte til lærere og elever fra 2. klasse og opefter. Redaktionen udvælger ugens vigtigste nyheder og fortæller dem for børn.

'Børn bliver ofte holdt uden for de almindelige nyheder. Alligevel forventer vi, at de skal forholde sig til værdier og normer i samfundet. Med avisen vil vi indvie børnene i de voksnes nyheder. Børn kan sagtens forstå selv komplicerede konflikter, hvis blot man beskriver dem i et sprog, der retter sig til børn', siger konsulent Nils Stahlschmidt. Han er tidligere kulturchef i Præstø og idemand til den nye avis.

UgeExpressen udkom for første gang i sidste uge. Fremover udkommer avisen hver torsdag, og det er meningen, at skolerne skal abonnere på den. Ved hjælp af en adgangskode kan de hente avisen ned fra nettet, hvorefter lærerne kan printe de sider ud, de vil arbejde med.

'Vi forestiller os ikke, at eleverne skal læse hele avisen hver uge, men at lærerne skimmer den og vælger artikler ud til deres undervisning. Det væsentlige er, at de kan bruge avisen til at holde eleverne informerede, så de kan blive aktive medspillere i demokratiet', siger Nils Stahlschmidt.

Avisen skrives af journalister i samarbejde med pædagogiske konsulenter. En artikel er bygget op, så overskriften kan forstås af alle, indledningen kan læses af de fleste, mens den uddybende tekst henvender sig til de lidt større elever. Avisen indeholder også forslag til, hvordan eleverne kan arbejde videre med nyhederne.

Avisen er gratis i september. Derefter koster den 400-600 kroner i kvartalet alt efter skolens størrelse. Se avisen på www.ugeexpressen.dk

Henrik Stanek er freelancejournalist

Det væsentlige er, at de kan bruge avisen til at holde eleverne informerede, så de kan blive aktive modspillere i demokratiet