Skemalægning med håndkraft

Langtfra alle problemer med KMDMatrix-programmet er løst

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De almindelige regneark, som skolernes computere er udstyret med, klarer tilsyneladende skoleårets planlægning bedre end Kommunedatas nyudviklede program KMDMatrix. Det er ved hjælp af regneark og skemalægning i hånden samt masser af arbejdstimer i skolesommerferien, at mange har klaret at få udsendt en mødeplan til lærerne fire uger før årets skolestart. Hvor mange steder fristen ikke har kunnet overholdes, har Danmarks Lærerforening endnu ikke overblik over.

'Jeg er vidende om, at man på mange skoler stadig sidder og sveder over det, og på min egen skole har den konstituerede leder selv lavet et regneark, der kan klare det', siger formand for Lederforeningen/DLF, skoleinspektør Jens Færk, som er meget lidt imponeret over Kommunedatas produkt og den hjælp og service, der har været at få i de seneste pressede måneder.

'Programmet kan ikke håndtere de specielle aftaler om for eksempel pausetid, som indgås lokalt. Der burde man altså have haft nogle prøvekørsler, så de fejl var blevet opdaget tidligere', siger Jens Færk.

Kommunedata har sendt adskillige rettelser, nye versioner og breve ud til kunderne, men erkender, at ikke alle problemer er løst.

Alt for lange svartider

'Vi har netop kørt en ekstraordinær test med skolefolk fra Aalborg, Århus og Thisted. Og de anerkender, at systemet kan klare opgaven, men har yderligere ønsker om funktioner. Ved testen har vi fået isoleret de 11 ud af 200 funktioner, der kører for langsomt. Problemerne med de alt for lange svartider skulle blive løst med en ny version ultimo august, men indtil da lægger vi en dialogboks ind ved de 11 funktioner, hvor man bliver advaret om problemet og kan gå ud. Desuden udsender vi en 25-siders guide til den nuværende version, der skulle gøre det muligt for alle at komme igennem', fortæller informationschef i Kommunedata Anders Rosbo. Kommunedata har desuden tilbudt samtlige kunder et gratis tretimerskonsulentbesøg, og det har 108 kommuner - cirka halvdelen af kunderne - sagt ja tak til. Men det sker altså alt sammen længe efter normal skemalægningstid.

København er en af de kommuner, hvor skolelederne for længst har fundet de almindelige regneark frem for at beregne de nye lokalt vedtagne løntillæg. Men nu følger så arbejdet med efterfølgende at taste det hele ind i KMDMatrix.

'Derfor har vi udsendt en skrivelse om, at de lokale løntillæg først kan være på plads med septemberlønnen', siger næstformand i Københavns Lærerforening Palle Rom. 'Skemalægningen har heller ikke fungeret, så skemaerne er blevet lagt på gammeldags maner - i hånden. Vi har en aftale om et fast beløb for arbejdet med at lægge skema, uanset hvor lang tid det tager, så der sidder helt sikkert nogle skemalæggere og er sure - og med god grund!'

Vejle Lærerkreds har indgået aftale med tre kommuner, Børkop, Jelling og Vejle, om, at der kan ske mindre ændringer af arbejdstiden efter skoleårets start.

'Der var nogle dage, systemet ikke kunne beregne på - alternative dage og søgnehelligdage - men det skulle være småting, som vi har aftalt at regulere i forhold til skolens ikke-disponerede tid', siger kredsformand Djon Bak og tilføjer, at skolelederne har været spændt utroligt hårdt for et pænt stykke ind i skolesommerferien.