Grønne centre

Publiceret

Quark Centeret er et af 14 grønne centre i København og omegn, der arbejder med byøkologi og bæredygtig fremtid. De støttes af Den Grønne Kulturby under Kulturby 96 med i alt otte millioner kroner. Centrene er forbundet i et netværk til gensidig støtte og inspiration og er meget forskellige.

Der er tre centre i København: 'Økologiske Igangsættere' på Nørrebro sætter især unge i gang med byøkologisk arbejde, for eksempel at lave økologiske byhaver og øko-café. 'Megarosen' er et grønt samarbejde mellem seks skoler på Vesterbro i København, og 'Karens Minde' i Københavns sydvestkvarter er Danmarks første økologiske medborgerhus.

'Frederiksberg ØkoExperimentarium', 'Frøx', satser på samarbejde med beboere og skoler og har blandt andet en dome med væksthus og vandeksperimentarium.

Det Grønne Center - Ballerup Netværket' omfatter en række initiativer, fra samarbejdet 'grønne daginstitutioner' over grøn sommerhøjskole, græsrods-, beboer- og skoleaktiviteter til økologisk landbrug og uddannelse i formidling af økologi. På 'Gladsaxe Miljøcenter', også kaldet 'Tre Grønne Skoler', samarbejder en produktionsskole, et seminarium og en folkeskole om et miljøværksted med mulighed for eksperimenter og om undervisningsmaterialer til kommunens skoler med udgangspunkt i Gladsaxes natur.

'Børnenaturcentret Kildegården' i Herlev tager afsæt i naturvejlederaktiviter for daginstitutioner og de små skoleklasser og har drivhus, skole- og nyttehaver, værksted og undervisning. Med udgangspunkt i en butik tager 'Høje-Taastrup Miljø og Energicenter' initiativ til en sand byge af miljø- og energiaktiviteter spændende fra prissammenligninger for økologiske fødevarer i supermarkederne over installering af stort og lille skyl på skolerne til kampagner for kompostering af alt organisk affald og åbne hønsehus-arrangementer. I Albertslund arbejder 'Den Kulturøkologiske Højskole' for udbredelsen af byøkologiske tiltag iværksat af beboerne i forskellige boligområder. 'Byøkologisk Eksperimentarium' i Roskilde er både et økoteknisk museum om Roskilde-egnen og et sted, hvor folk eksperimentelt kan afprøve forskellige løsninger på miljøproblemer og arbejde med forskellige fremtidsscenarier.

'Byøkologisk Center' i Køge arbejder i år med et tema, om vand er liv, og i Hundested er den økologiske landsby i Torup og Sølager landbrugs- og naturskole oprettet i tilknytning til Sølager Ungdomsbehandlingshjem.

Uden for netværket findes blandt andre Esrum Møllegård, der drives i samarbejde mellem Frederiksborg Amt, Frederiksborg Statsskovdistrikt og Miljø- og Energiministeriet og tilbyder naturoplevelser, undervisning og efteruddannelse i bandt andet natur og teknik, miljø og byøkologi.jmn

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.