To kommuner har søgt om fælles ledelse

Enten tør politikerne ikke søge om at slå skolers ledelse sammen, eller også har de ikke haft tid nok

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Interessen var stor, da Undervisningsministeriet gjorde det muligt for kommunerne at eksperimentere med fælles skoleledelse.

På forhånd havde hver tredje kommune meldt ud, at fælles skoleledelse ville give dem bedre mulighed for at bevare de små skoler på landet. Alligevel har Undervisningsministeriet kun modtaget to ansøgninger, siden forsøget trådte i kraft for et år siden, og da den sidste ansøgningsfrist nu er udløbet, vil der ikke komme flere i denne omgang.

'Politikerne tør ikke, når det kommer til stykket. Mange forældre opfatter fælles skoleledelse som et første skridt mod en egentlig nedlæggelse. Og der er for få penge at hente, til at politikerne vil sætte deres troværdighed på spil', siger skoleleder Niels Rasmussen fra Løgumkloster Kommuneskole.

Efter sommerferien er han også leder for de tre lærere og 40 elever på Ellum Skole tre kilometer borte, hvis ellers kommunens ansøgning går glat igennem ministeriet.

På Midtsjælland er det meningen, at Henrik Kjeldgaard-Pedersen fra Stenlille Skole også skal lede Stenmagle Skole og Munke-Bjergby Skole. Her har den fælles ledelse givet anledning til stor ballade og utryghed, fordi politikerne har fritstillet skoleleder Erling Trærup fra Munke-Bjergby Skole - angiveligt fordi han satte sit eget navn under skolebestyrelsens svar til kommunen på skolens hjemmeside.

Social- og kulturchef Flemming Elikofer ønsker ikke at kommentere forholdet omkring Erling Trærup. Men han er enig med den del af skolebestyrelsens kritik, som går på, at der ikke har været tid til at drøfte forslaget ordentligt igennem.

'Det havde vi ikke tid til, hvis vi skulle nå den sidste ansøgningsfrist. Men vi regner først med at indføre fælles skoleledelse fra august næste år, og inden da skal vi ud over den med, at politikerne nok har noget i ærmet', siger Flemming Elikofer.

Mangel på tid

Også Per B. Christensen, der er formand for Børne- og Kulturchefforeningen, peger på tiden som en væsentlig årsag til, at kun to kommuner har lagt billet ind på forsøgsordningen.

'Kommunerne er bestemt interesserede, men de har haft for kort tid til at gå i dialog med forældre og medarbejdere i denne omgang. Derfor vil flere af dem pege på fælles skoleledelse i deres svar til indenrigsministeren, som ønsker at høre, hvad der kan gøres anderledes', siger Per B. Christensen.

Tanken om fælles skoleledelse blev skabt på Fyn, da Vissenbjerg Kommune i 1998 ville samle sine fem skoler under en central ledelse. Siden har den fynske kommune ændret kurs og vil vurdere hele skolestrukturen på ny.

Henrik Stanek er freelancejournalist

Powered by Labrador CMS