Vis de ansatte tillid

Det var en offentlig sektor præget af modløshed, hårdt arbejdspres og dårlig trivsel, der gik på barrikaderne til arrangementet »Slip velfærden løs« i Aalborg, Silkeborg, Århus og København

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Musik, gøgl og massevis af røde balloner. Der var lagt op til fest med »Slip velfærden løs«-arrangementerne i sidste uge. Baggrunden er en offentlig sektor, der føler sig presset så meget, at servicen er blevet utilfredsstillende, og arbejdsglæden er ved at forsvinde.

På Christiansborg Slotsplads i København beklagede formanden for BUPL Henning Pedersen kårene:

»Jeg hørte om en pædagog, der var i banken for at få et boliglån - men det kunne han ikke få, fordi han tjente for lidt. Tre et halvt års uddannelse og én, vi betror vores børn, får så lav en løn, at han ikke kan få et boliglån«.

Velfærdsarrangementerne blev skudt i gang fra morgenstunden i Aalborg, hvor demonstranterne bød alle de kommunalpolitikere, der var til KL's temamøde om kvalitetsudvikling af kommunernes velfærdsservice, velkommen.

»Vi har brug for kvalitetsudvikling og ikke flere serviceforringelser. Det betyder også gode løn- og arbejdsvilkår for medarbejderne og et bedre arbejdsmiljø«, sagde Bjarne Krogh, lærernes formand i Region Nord.

Også i København forsøgte demonstranterne at fange folketingspolitikernes opmærksomhed.

»Finansminister Thor Pedersen har fortalt, at han har været nede i maskinrummet og tjekket Danmarks økonomi. Men måske skulle han komme op fra det mørke maskinrum og kigge ud over rælingen. Måske skulle han endda gå i land i virkeligheden. Så ville han se en offentlig sektor, hvor medarbejderne er så pressede, at de ikke er i stand til at udnytte deres professionelle faglighed fuldt ud, fordi der simpelthen er for travlt i hverdagen«, sagde Henning Pedersen.

»Vi gider ikke mere rundkredspolitik«, fulgte Anders Bondo Christensen op med en slet skjult hentydning til statsministeren.

»Vi har et samfund med en god økonomi og nogle medarbejdere i det offentlige, der er glade for deres arbejde, fordi de føler, de gør noget betydningsfuldt. Men de får ikke gode muligheder for at udføre deres arbejde«, sagde formanden for Danmarks Lærerforening.

Et bureaukratisk monster

Også de århusianske læreres formand Gordon Ørskov Madsen mener, at grænsen er nået for, hvad den offentlige sektor kan holde til.

»Hjemmehjælperen må konstant tage tiden fra de gamle for at skrive rapporter. Socialrådgiveren bruger mere tid på at udarbejde rapporter til beskæftigelsesministeren end at tale med klienterne. Læreren bliver tvunget til at bruge sin tid på skriftlig afrapportering. Vi slæber rundt på et bureaukratisk monster, der æder tiden fra børn, undervisning, ældre, eftertanke og nærvær«, sagde Gordon Ørskov Madsen.

»Derudover er budgetterne år efter år blevet skåret, så vi nu skærer i selve benet. Det betyder dårlig trivsel, modløshed og et enormt arbejdspres blandt de ansatte«.

Også i Silkeborg tordnede næstformand i Danmarks Lærerforening Stig Andersen mod bureaukratiet.

»Lad de ansatte koncentrere sig om kerneopgaven. Vis dem tillid«, opfordrede han.

»Fri os fra tomme ord, løfter og forkromede projekter. Vi vil se konkrete forbedringer. Vi skal ikke have et samfund, hvor kvaliteten er forbeholdt dem, der har råd til selv at betale«, sagde Stig Andersen.

Ved afslutningen af arrangementerne blev der opsendt massevis af balloner. Meningen var, at de skulle flyve til Christiansborg, så politikerne kunne læse teksten »Mere velfærd«. I Silkeborg blæste der dog en mild vind mod vest. Så det er ikke sandsynligt, at ballonerne nåede deres mål.