Sund mad til ingen

Madder: Fire en halv

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skole:

Værebro Skole

Pris:

12 kroner for dagens ret

Antal spisende:

Næsten hele skolen (350 elever)

Spisetid:

11.15-12.15

Personale:

En kok plus to medhjælpere.

På Værebro Skole i Bagsværd har eleverne tjek på, hvad der er sundt. Klasserne fra 3. til 8. skiftes til at lave skolens kantinemad med hjælp fra personalet. Hver klasse har ansvar for kantinen i tre uger ad gangen. Eleverne skiftes til at være med i køkkenet i løbet af de tre uger. Klokken halv ni træder vi ind ad døren til Værebro Skoles kantinekøkken. En klasse er allerede i fuldt sving med at tilberede dagens ret. Duften af lammekølle med kartofler spreder sig. Alle synes, det er rigtig sjovt at lave mad, men det er nok mest, fordi man ikke skal have en normal skoledag. Kantinen blev stiftet for tre år siden, og i dag spiser næsten alle eleverne på skolen. Det er kun få af eleverne i 8.-9.-klasserne, der ikke altid gider spise den sunde mad og i stedet går ned på det nærmeste pizzeria. Klokken 11.15 begynder børnene at gå over i kantinen. De sorte borde og stole er klodsede og ikke indbydende. Alligevel er der en hyggelig stemning med god akustik, og de fine malerier (som er lavet af børnene. Redaktionen) pynter skam også en del. Bordene er tørret af, gulvene er rene, og køkkenet er meget hygiejnisk. Levnedsmiddelstyrelsen har efter et tilsyn på et ophængt bevis givet super glade smiley'er. Som før nævnt er dagens ret lammekølle med kartofler. Den bliver serveret, der hvor man betaler. Enten betaler man dag for dag, eller også køber man et uge-klippekort på biblioteket. Prisen per måltid er den samme. På et stort bord i midten af lokalet er der en salatbuffet med et væld af sunde muligheder. Maden smager utrolig godt. Det er gode råvarer, som er sat sammen på en lækker og fantasifuld måde. Der er meget at vælge imellem, og det bliver næppe kedeligt, da der er mad for enhver smag. Hver onsdag får de fisk. Fiskedagen på Værebro Skole er utrolig populær. Vi giver Værebro Skoles kantinemad fire en halv madder, fordi der er en fantastisk hygiejne, og fordi der ikke bliver sparet på de gode råvarer. Alt er hjemmelavet efter kreative opskrifter. Bordene og stolene er ikke så indbydende, hvilket trækker ned, men alt i alt smager maden ultra godt.

Vi kræver skolemad

På vores skole i Virum har vi ikke nogen kantine. De mindre børn må derfor finde sig i klamme madpakker, mens de ældre elever går i Irma eller køber noget andet usundt på Virum Pizzeria. Det er jo selvfølgelig for dårligt. Derfor har skolen taget sig sammen, så vi snart er klar med en skolebod. Den kommer til at bestå af sund, varm og lækker mad, hvilket mange glæder sig til. Dog ikke alle, for der vil stadig være nogle stykker, der ikke gider spise maden, hvis de alligevel kan få noget meget billigere og »bedre« et andet sted. Det betyder en hel del, at børnene virkelig spiser maden, for ellers duer madprojekterne ikke til noget. Maden skal være spændende. Noget, som man ikke normalt får med i madpakken. Det kunne for eksempel være lasagne, pastasalat eller retter med kylling. For selvom rugbrød er meget vigtigt, er det ikke den mest lækre og indbydende mad at se på. Sund og lækker skolemad bør være standard på alle skoler i Danmark.