Ny frokostguide til skolerne

En ny guide skal gøre skoleelevers frokost sundere. Fødevarestyrelsen sender nyt materiale ud i maj

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fødevarestyrelsen vil give skoler og forældre en håndfuld gode råd til at sikre skoleelever sund mad. Der er gode råd til både madpakkerne og skolekantinerne. »Det er vigtigt, at man på skolen tager stilling til sund skolemad. Det er en god idé at få udarbejdet en måltidspolitik. For at få udarbejdet sådan en politik skal man nedsætte en gruppe, hvor der både er elever, ledelsesrepræsentanter, lærerrepræsentanter og repræsentanter for dem, der skal lave maden«, siger Tove Vestergaard Lauritsen, der er leder af Fødevarestyrelsens projekt »Alt om kost«. Danmarks Fødevareforskning udformede sidste år et forslag til retningslinjer for sund kost i skoler og institutioner. Men retningslinjerne var svære at forstå, så derfor laver Fødevarestyrelsen nu nogle miniplakater, som er lettere at forstå. Styrelsen er ved at færdiggøre plakaterne, der skal give gode råd til sund skolemad. På den ene side af plakaten kommer der en tallerken, der symboliserer varm mad. Tallerkenen er delt op i tre dele. En femtedel af tallerkenen er kød, to femtedele er basis (brød, ris og pasta), og de sidste to femtedele er grønt. På den anden side er der en hånd, der symboliserer fem huskeregler til den kolde mad.

Hyggelige spiseomgivelser

Tove Vestergaard Lauritsen mener, at det er vigtigt, at man spiser ernæringsmæssigt ansvarligt, men at de fysiske rammer er lige så vigtige. »Det er vigtigt, at man sidder og spiser i et miljø, hvor man er tryg og trives, ellers spiser man ikke så meget. Maden skal have en vis kvalitet, og den skal se lækker ud. Den skal have konsistens. Så det ikke er noget snask. Det er noget med, at man ikke sidder i et rum, hvor der er masser af ekko, og der skal være mulighed for, at man kan få luftet ud bagefter. I en kantine er det meget godt, at der er stof på væggen eller mulighed for at dele rummet op«, siger Tove Vestergaard Lauritsen.

Rugbrød taber terræn

I de skolekantiner, som vi har besøgt, blev der ikke serveret rugbrød. »Rugbrød er enormt vigtigt. Det er, fordi der er masser af fibre i det - der er vitaminer, og man bliver meget mere mæt af det. At spise rugbrød hører med i vores madkultur. Hvorfor serverer man det så ikke? Er det en holdning blandt dem, der laver maden? Eller vil eleverne bare ikke spise det? Nogle steder har man prøvet at riste rugbrød eller lavet amagermadder, hvor der er franskbrød på den ene side og rugbrød på den anden. Og så spiser børn det«.

Gratis madhjælp til skoler

Fødevarestyrelsen har i tre år haft et tilbud, som kaldes »Alt om kost - Rejseholdet«. Rejseholdet er en gruppe medarbejdere inden for Fødevarestyrelsen, som giver gratis vejledning til skoler og institutioner om økonomien og kvaliteten i forhold til kantiner eller madordninger. De nye huskeregler og retningslinjer, som Fødevarestyrelsen sender ud i maj, vil indgå i rejseholdets vejledning og rådgivning til skoler og institutioner. Man kan hente mere information og bestille møder med rejseholdet på www.altomkost.dk