På tur i Runde Tårn

Lærerne i Ribe Amt fik en tur først den ene vej og så den anden vej ved deres protestmøde i Esbjerg

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Rundetårn i København skal man gå rundt og rundt, før man kommer op til udsigten. Sådan var det ikke, da lærerne fra det sydvestjyske område samledes til protestmøde i CVU Vests konferencesal Runde Tårn i Esbjerg.

Lige fra begyndelsen smækkede formanden for Esbjerg Lærerkreds Kurt Abildgaard de faktiske forhold i hovedet på deltagerne i den næsten fyldte sal.

»Et Damp-barn leder undervisningsministeriet. Sådan har en avistegning for nylig beskrevet situationen, og noget er der om det. Bertel Haarder tager alt for mange initiativer, og folkeskoleforliget er et af dem«.

Selvom retningen var udstukket, skulle deltagerne igennem flere rundgange, før mødet var slut. Professor Flemming Just, Syddansk Universitet, så tingene pro et contra, og det samme gjorde Socialdemokraternes folkeskoleordfører Kim Mortensen.

Til sidst var deltagerne tæt på at være rundtossede. Så lød en røst fra salen: Se dog på det bagvedliggende skolesyn og ikke på alle detaljerne. De ord stoppede karrusellen og udstak retningen for lærernes følelser.

Inden mødet blev rundet af et par timer senere, blev der også protesteret fra en anden kant. En knægt på halvandet år på bageste række gav højlydt udtryk for, at der skulle mere gang i tingene, hvis hans opmærksomhed skulle holdes fangen. Hverken han eller hans mor så ud til at have sans for den gentagne rundgang.

Første runde var nok den, der afstedkom størst følelsesudbrud. Et tremandsband med rødder på Blåbjerggårdskolen i Esbjerg spillede jazz traditionals til tilhørernes udelte fornøjelse, hvilket runde på runde af klapsalver bekræftede. Der blev også klappet af oplægsholderne. Det hører sig jo til.

Arrangementet blev fredeligt rundet af, og de over 300 sydvestjyder begav sig ud i den frostklare forårsluft. Konklusionen? De fleste gik vist hjem med en klar fornemmelse af, at der er lang vej op til toppen af Rundetårn og til at gøre det klart over for forligspartierne, hvorfor lærerne er så utilfredse med folkeskoleforliget.