Støt lærerne i Kosova

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse har besluttet at iværksætte en indsamling blandt DLF's medlemmer til lærerne i Kosova.

Al officiel albansk undervisning er forbudt af præsident Slobodan Milosevic, og etnisk-albanske lærere er fyret. Alligevel forsøger de at gennemføre albansk undervisning rundt om i private hjem, og hvor de ellers kan finde plads. Men uden at få løn overhovedet. I den tredjedel af Kosova, hvor der foregår krigshandlinger, foregår undervisningen i telte.

I løbet af det sidste år er 153 skoler ødelagt, og af de mere end 450.000 flygtninge, der er i Kosova, er over 150.000 grundskoleelever. Der er derfor desperat brug for økonomisk støtte, så de lærere, der er flygtninge i deres eget land, og de lærere, der underviser uden at få løn, kan få mulighed for blot at overleve.

Gennem lærernes verdensorganisation, Education International, EI, har vi en god kontakt til vores søsterorganisation i Kosova. På trods af de ekstremt vanskelige vilkår arbejder Kosova-lærernes fagforening meget struktureret, og de har et internt netværk, der sikrer, at det er de lærere, der har mest brug for det, der får hjælp. EI har oprettet en særlig fond til humanitær støtte til Kosovas lærere, og EI-medlemsorganisationer, der samler ind til humanitær støtte til dem, overfører pengene til denne fond, så EI kan sikre, at de indsamlede beløb havner de rigtige steder og bliver brugt til det rigtige.

Hovedstyrelsen har forlods bevilget 20.000 kroner til formålet, og vi besluttede at opfordre alle medlemmer til at støtte sagen ved at sende et beløb på det girokort, der er klæbet ind i Folkeskolen. Kredsene kan naturligvis også beslutte at indbetale et beløb.

Indsamlingen slutter 1. maj, så dit bidrag skal sendes inden denne dato.

På en enig hovedstyrelses vegne opfordrer jeg til, at vi sammen støtter vores kolleger i Kosova.

De har brug for økonomisk hjælp for at overleve, og de har brug for moralsk opbakning til at fortsætte arbejdet med at videreføre deres etnisk-albanske uddannelse.