Fleks-mødetid i fremtidens skole

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvorfor slår de fleste folkeskoler dørene op klokken 8.00 om morgenen, når størstedelen af forældrene er på flekstid? Omtrent sådan spurgte Politikens lederskribent i sidste uge på foranledning af, at der i København efter sommerferien begynder en hf-uddannelse, hvor eleverne først møder klokken 12.30. Folkeskolen har spurgt chefen for Dansk Skolemuseum, hvad der ligger bag.

Hvorfor møder de fleste elever klokken 8?

»I skoleloven fra 1814 mødte eleverne på forskellige tidspunkter alt efter årstiden. Om vinteren mødte de fra 9 til 12, mens de om sommeren mødte fra 8 til 11. Det hang selvfølgelig sammen med, at der dengang ikke var gadebelysning, og eleverne skulle ikke falde i grøften på vej til skole. Eleverne havde ofte mange gøremål i hjemmet, inden de mødte i skole, det er grunden til, at de ikke kunne møde tidligere end 8 om sommeren«, fortæller museumschef og ph.d. Keld Grinder-Hansen.

Hvordan nåede langt de fleste skoler så frem til, at klokken 8 var det bedste mødetidspunkt?

»Med 1958-loven blev der indført et ensartet skolesystem i hele landet. Der stod ikke noget om mødetidspunkt, men fordi skolerne nu lignede hinanden mere, blev mødetidspunktet på de fleste skoler klokken 8. Det hang sammen med, at der ikke længere var så mange, der arbejdede tidligt om morgenen. Elevernes mødetid hang meget sammen med, hvornår forældrene skulle møde på arbejdet«.

Hvordan passer klokken 8 så sammen med nutidens hverdag?

Den passer ikke særlig godt til det liv, der er i dag, hvor mange har en fleksibel mødetid. Der er også skoler, som har indført flekstid, så eleverne kan møde mellem 8 og 9, og skoledagens længde bliver så bestemt af, hvornår eleverne mødte om morgenen. De første fællestimer begynder først klokken 9. Fleksibel mødetidspunkt på skolerne kunne blive en del af fremtidens skole«.

mbt@dlf.org