Verdensmesterskab i demokrati

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag torsdag den 15. marts afsløres det på et pressemøde i Berlin og Washington, hvem der er verdensmester i demokratiforståelse.

IEA, der stod bag den store internationale læseundersøgelse i begyndelsen af 90'erne, har nu målt 14-årige skoleelevers kundskaber om og syn på demokrati i 28 lande.

Projektet hedder Civic Education Study (CivEd Study). Civic betyder borger, civics samfundslærer. 90.000 elever fra Australien, Belgien, Bulgarien, Chile, Colombia, Cypern, Danmark, England, Estland, Finland, Grækenland, Hongkong, Italien, Letland, Litauen, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og USA har svaret på spørgeskemaer om, hvad de ved om demokrati (en egentlig test), og hvilke politiske holdninger de har.

IEA (The International Evaluation of Educational Achievement) er en uafhængig paraplyorganisation for pædagogiske forskningsinstitutioner i cirka 50 lande. IEA har en lang tradition for komparative studier i uddannelse. Mest kendt er læseundersøgelsen fra 1991, som OECD købte og offentliggjorde.

IEA, der har hovedsæde i Amsterdam, besluttede på sin generalforsamling i 1994 at gå i gang med CivEd Study. Det daværende Danmarks Pædagogiske Institut gik med i 1998 for egen regning, men nu er Undervisningsministeriet og Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd gået med.