Læreruddannelse på særlige vilkår

Holbæk Seminarium starter to særlige læreruddannelser

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Holbæk Seminarium kan man per 1. august læse til lærer uden at skulle se frem til fire år på skolebænken på Statens Uddannelsesstøtte, SU. HolbækSeminarium starter nemlig en læreruddannelse på særlige vilkår, hvor ledige kan få uddannelsesgodtgørelse de to før-ste år og undervise som vikar for at supplere SU'en, mens de læser de to sidste år. Samtidig starter Holbæk også en linie, hvor man kun skal være på seminariet to dage om ugen, og resten af undervisningen foregår per e-mail.

'Der er stærkt behov for lærere herude på Vestsjælland', siger rektor for Holbæk Seminarium Knud Munksgaard, 'og Arbejdsmarkedsrådets prognoser siger, at der er ledige til det'.

Læreruddannelse på særlige vilkår er afprøvet i Vordingborg, som har studerende på tredje årgang nu, og der har det ifølge souschef Keld Rossau været en succes.

'Vi oplever en meget stor interesse for at læse læreruddannelse på særlige vilkår. Der er flere, der er interesserede, end der er midler til', siger han.

På Vordingborg læser de studerende de to første år seks timer mere om ugen end almindelige studerende. Det betyder, at de er helt færdige med to liniefag, når de skal ud og søge deltidsjob i skolen efter de to første år. Ifølge Keld Rossau har alle deres studerende fået job og mange i faste skemaer, og det har fungeret fint.

Knud Munksgaard fra Holbæk Seminarium er da heller ikke bange for, at de studerende ikke skal kunne klare presset med at have mere undervisning de første to år.

'Det er jo modne mennesker, der er vant til at være ude på arbejdsmarkedet. Så det skal de nok klare', siger han.

På den anden nye linie skal de studerende have undervisning to dage om ugen, hvor der er mødepligt. Resten af ugen skal de undervises per e-mail.

'Vi forestiller os, at det er folk, som af en eller anden grund har svært ved at komme til seminariet. Det kan være nogle, der bor langt væk og ikke vil bruge så lang tid på at rejse, eller mødre med småbørn, der har svært ved at få tingene til at hænge sammen. Det kan også være nogle, som har økonomisk behov for at have vikararbejde ved siden af', siger Knud Munksgaard.

De to dages undervisning er dog meget vigtig for Knud Munksgaard. Der vil være mødepligt, for han mener, at det er vigtigt, at de studerende er i studiemiljøet, men han har hørt fra en del studerende, at de har svært ved at være der hele ugen, fordi de skal passe børn eller tjene penge. Derfor mener han, at det er bedre at tilrettelægge uddannelsen efter det.

'Men det er ikke en lettere måde at blive lærer på. Det stiller større krav, for de skal igennem det samme pensum', siger han.

pai