Københavnere forlader DS

Med ét slag mister Danmarks Skolelederforening 255 medlemmer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det bliver nu op til hver enkelt skoleleder i København, om han vil være medlem af Danmarks Skolelederforening, DS, eller ej.

Hidtil har de københavnske skoleledere været kollektivt meldt ind i DS via Københavns Skoleembedsmandsforening. Men på foreningens generalforsamling i sidste uge besluttede et overvældende flertal, at den ordning skal høre op.

'Vi forhandler vores løn gennem Lærernes Centralorganisation, og så kan vi ikke samtidig være medlemmer af DS, som har det erklærede mål at få forhandlingsretten. Det ville være at sende to modsatrettede signaler', siger Carl Bagge, der er formand for Københavns Skoleembedsmandsforening.

Dermed har Danmark tre selvstændige foreninger for skoleledere, for Skoleembedsmandsforeningen har ingen planer om at melde sig kollektivt ind i Lederforeningen i DLF. Men den vil forsøge at etablere et samarbejde med både Lederforeningen og DS om blandt andet pædagogik og om, hvad en stilling som skoleleder bør indeholde.

'Som forening ønsker vi ikke at vælge side, men på samme måde som en væ-sentlig del af vores medlemmer er med i Københavns Lærerforening, vil der nok også være nogle, der ønsker at bevare deres tilhørsforhold til DS og derfor vil melde sig ind individuelt. Debatten om de to skolelederforeninger fylder ganske vist ikke meget hos os til daglig, men nogle skoleledere har valgt side, inden de blev ansat i København', siger Carl Bagge.

Ifølge Lederforeningen/DLF's debatoplæg om sin egen fremtid var 187 skoleledere medlemmer af Københavns Lærerforening per 1. december 2000. I alt har Skoleembedsmandsforeningen 255 medlemmer, hvoraf de 170 er skoleledere og viceskoleinspektører.

For lille til at bygge bro

Det er snart fire år siden, at DS brød med DLF. Når Skoleembedsmandsforeningen først melder sig ud af DS nu, skyldes det, at foreningens tidligere formand Poul Erik Clausen mente, at han kunne være med til at bygge bro mellem DS og Lederforeningen. Den ambition har Carl Bagge ikke.

'Det er vi alt for lille en forening til. Jeg prioriterer arbejdet i vores egen forening og har ikke haft tid til også at deltage i møderne i DS's bestyrelse, hvor jeg ellers var født medlem', siger Carl Bagge, der har været formand for skolelederne i hovedstaden siden september sidste år efter en årrække som næstformand.

Udmeldelsen har været under forberedelse i et års tid, og ifølge Carl Bagge kommer den ikke bag på DS.

'DS har budgetteret med, at vi ville melde os ud, og har heller ikke talt os med i sit medlemstal', siger Carl Bagge og tilføjer, at skolelederne i København kun har betalt en sjettedel af det normale kontingent til DS.

Udmeldelsen træder i kraft per 1. juli i år.

-Henrik Stanek er freelancejournalist