Hjemmebesøg skåret ned

Det er slut med generelle hjemmebesøg i København. Nu får kun udsatte familier lærerbesøg.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sidste skoleår fik københavnske elever i indskolingen og på mellemtrinnet mulighed for lærerbesøg i hjemmet. Ordningen blev oprindeligt indført som en konsekvens af den københavnske Pisa-undersøgelse, der viste, at der var omkring 25 procent af de københavnske hjem, der havde svært ved at deltage i det traditionelle skole-hjem-samarbejde. Derfor var der behov for nye metoder. Sidste skoleår blev ordningen udvidet, så alle familier på et klassetrin kunne få lærerne hjem på besøg. Men da budgettet i København blev vedtaget i januar 2009, blev de generelle hjemmebesøg sparet væk. Fremover er det igen kun de familier, som skønnes at have behov for et anderledes forældresamarbejde, der kan få besøg.

Det er lærerne på Utterslev Skole kede af.

»Der er ingen tvivl om, at hjemmebesøgene betyder et langt bedre forældresamarbejde. Alle forældrene har brug for hjemmebesøg. Hjemmebesøgene er en fantastisk investering. Det er en rigtig dårlig idé at spare der«, siger lærer Eyyüphan Sarikurt, der mener, at især forældresamarbejdet med tosprogede forældre bliver styrket af hjemmebesøgene.

Men Københavns Kommune fik en del tilbagemeldinger fra forældre, der ikke følte behov for at få lærerne hjem på besøg, fortæller kontorchef i Københavns Kommune Jan Dehn.

»Vi fik det indtryk, at der måske ikke er et behov hos de almindelige familier. Da de synspunkter blev sammenholdt med behovet for at få budgettet til at gå op, så var det, at udvalget besluttede sig for at spare de almene hjemmebesøg væk«.

Næstformand i Københavns Lærerforening Ole Hein mener, at der ikke rigtig er noget at gøre ved det.

»Den primære grund til, at ordningen blev skåret ned, var, at pengene ikke blev brugt ude på skolerne. Det var kun 1/3 af hjemmebesøgene, der var blevet gennemført«, siger Ole Hein.

Han kan dog sagtens forstå, at lærerne på Utterslev Skole er kede af, at ordningen bliver skåret ned.

»Det er beklageligt, at det rammer de skoler, hvor de har brugt ordningen med succes«.

pai@dlf.org og mbt@dlf.org

Folkeskolen laver tv

Se DK4-tv-magasiner om samarbejdet mellem nydanske forældre og folkeskolen på folkeskolen.dk/foraeldremoedet.

Den 5. maj klokken 19.00 sender DK4 programmet »Forældremødet 3« om hjemmebesøg i København. Efter udsendelsen kan man gense »Forældremødet 3« på folkeskolen.dk/foraeldremoedet. Her kan man også se de øvrige programmer i serien.