Anmeldelse

Uddannelse

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Efter 9. klasse venter livet ...? Erhvervsuddannelserne har 12 indgange og 123 specialer. Eleven i 9. klasse skal overskue sig selv, sin skolegang, sine uddannelsesmuligheder og træffe et valg. Og det er jo som bekendt ret svært. Det viser tallene for frafald og omvalg hvert år.

Dvd'en fra Ungdommens Uddannelsesvejledning København kan hjælpe med overblikket. Den præsenterer en række uddannelser ud fra samme skabelon: ung mand/pige besøger en uddannelse, møder en anden ung, der er i gang, og får en snak med denne og med vejlederen på stedet. Derved beskrives uddannelserne med både voksensprog og med de unges oplevelse af uddannelsens indhold. Alt uddybet med tekst, der fastholder oplysninger om adgangskrav, indhold og andet. Dvd'en er speaket på dansk, arabisk og somali.

Der præsenteres fire uddannelser fra erhvervsuddannelserne plus tre gymnasieretninger og 10. klasse, både på et 10.-klasse-center og på efterskole. Tempoet er kvikt med mange krydsklip, og de unge er friske og absolut ikke mundlamme, så dvd'en vil givetvis være en forfriskende måde at blive sat på sporet af en kommende uddannelse. Dvd'en kan ikke stå alene, dertil er indholdet for spinkelt, men den kan være afsættet til at undersøge en eller flere uddannelser nærmere og til at få forældrene og store søskende inddraget i overvejelserne. De besøgte skoler er alle, bortset fra efterskolen, beliggende i Københavns-området, men også unge landet over kan lade sig inspirere af dvd'en. Uddannelsernes indhold og krav er jo ens, men uddannelsesstederne har deres særpræg.