Træerne vokser ikke ind i himlen

Men det er rart at prøve at klatre op i dem

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En enig hovedstyrelse har anbefalet et ja til de opnåede aftaleresultater. Det er en nyskabelse.

Men forklaringen er enkel: Resultatet er, i forhold til vores krav, tilfredsstillende.

Vi har fået markeret vores holdning til lokal løndannelse i en grad, der har gjort, at KL har accepteret at indgå en central aftale med os om de penge, som andre organisationer skal forhandle om lokalt. Dermed har vi opnået at få alle overenskomstens kroner fordelt til alle lærere.

Det er flot. Dog skal kredsene forhandle løn for konsulenter og psykologer, idet der til disse to grupper ligesom til lederne er afsat lokale lønmidler. Det var et krav, arbejdsgiverne stod fast på. Men det er en udfordring, vi kan løfte, for det er samtidig aftalt, at Lærernes Centralorganisation udgør en løngruppe med egen udmøntningsgaranti.

Vi fik ikke en central arbejdstidsaftale, men vi pressede på lige til det sidste, da det er tydeligt, at der er forskellige holdninger til den sag i KL.

Siden kongressen i september har det ligget fast, at vi ikke ville begive os ud i en konflikt på spørgsmålet om en arbejdstidsaftale. Begrundelsen har været, at forudsætningen for et godt resultat på en så kompliceret sag som en arbejdstidsaftale kun kan blive tilfredsstillende gennem en forhandling.

Derimod fik vi 93-gruppen på plads. Det var ikke arbejdsgivernes prioritering, men det har været af afgørende betydning for os, det må siges at være en sejr.

Der kommer en overenskomst efter denne, hvor kursen i forhold til løn skal fastholdes. I 2002 fik vi det rungende nej, der har banet vej for denne overenskomsts resultat. Nu har vi brug for et stort ja, så vi også kan stå stærkt ved forhandlingerne i 2008.