Ligestilling på arbejdspladserne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ved disse overenskomstforhandlinger har man på hele det (amts)kommunale område lagt vægt på at forbedre de ligestillingsmæssige forhold på arbejdspladserne.

Pensionsoptjening under hele barselsperioden og under børnepasningsorlov

Tidligere har man kun optjent pension under den del af barslen, hvor man fik fuld løn. Fra den 1. oktober 2005 optjener man også pension i de sidste 22 uger af barslen, hvor indtægten er dagpenge.

Hvis man vælger at strække de sidste 32 uger af barslen til 40 eller 46 uger med en mindre månedlig indkomst, strækker man ikke pensionsindbetalingerne; man får stadig, hvad der svarer til 22 uger.

Ansatte, der har børnepasningsorlov, får også indbetalt pensionsbidrag i op til 22 uger. Børnepasningsorlov er den orlovsmulighed, der eksisterer for forældre til børn født før 1. januar 2002.

Adoption løn før modtagelse af barnet

Hvis man skal modtage et adoptivbarn i Danmark, har man ret til fravær med løn i op til en uge før modtagelse af barnet hvis man vel at mærke opholder sig samme sted som barnet. I særlige tilfælde kan retten udvides yderligere en uge. Ændringen træder i kraft 1. oktober 2005.

Gruppelivsforsikringens dækning udvides

Fra 1. april 2006 er man også dækket af Aftale om gruppelivsforsikring for lærere med flere i barselsorlovsperioden på dagpenge.

Mindreårige børns hospitalsindlæggelse

Hvis en ansats barn under 14 år bliver hospitalsindlagt, har den ansatte ret til tjenestefrihed med løn i fem arbejdsdage om året. Man har retten til fem fraværsdage per barn om året, også hvis barnet under indlæggelsen opholder sig hjemme, for eksempel i forbindelse med ambulant behandling. Ordningen træder i kraft den 1. oktober 2005.

Desuden er overenskomstens tekst om pasning af alvorligt syge børn og om pasning af døende i hjemmet bragt i overensstemmelse med lovændringerne på området. Tilpasningerne træder i kraft den 1. april 2005.

Barselsfond

Alle kommuner skal den 1. januar 2007 etablere en barselsudligningsfond, så udgifterne til barsel dækkes kollektivt på tværs af arbejdspladserne i kommunen. Fonden vil være med til at sikre, at arbejdspladser med mange kvinder ikke selv skal dække udgifterne ved barselsorlov, men at alle områder i en kommune er med til det. Det skulle blandt andet også gerne medvirke til at sikre kvindelige ansøgere større mulighed for ansættelse.

Pensionsoptjening under hele barselsorloven Forbedrede vilkår for kommende adoptivforældre Gruppelivsdækning i dagpengeperioden i forbindelse med barsel, sygepasningsorlov med mere Forbedrede muligheder blandt andet for pasning af hospitalsindlagte børn Kommunerne skal etablere barselsfonde.