Kommunalreformen og overenskomsten

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fælleserklæring om tryghed

Overenskomstparterne er enige om at anbefale, at der i (amts)kommuner og regioner aktivt arbejdes med at sikre, at gennemførelsen af kommunalreformen foregår på en måde, der er med til at skabe tryghed, ligesom det anbefales, at der sikres en åben og tillidsfuld proces.

Parterne er i den forbindelse opmærksomme på, at regeringen lægger afgørende vægt på tryghed for de ansatte, og at alle medarbejdere følger med opgaven over i den nye struktur.

Både arbejdsgivere og lønmodtagere anbefaler desuden i fælleserklæringen, at personaletilpasninger i forbindelse med kommunalreformen så vidt muligt sker ved naturlig afgang.

Områdetillæg

Ved sammenlægning af kommuner med forskellige områdetillæg får den enkelte gradvis det højeste områdetillæg i den nye kommune. Forbedringen sker over to år således:

1/3 af forskellen til det højeste tillæg per den 1. januar 2007

1/3 af forskellen til det højeste tillæg per den 1. januar 2008

1/3 af forskellen til det højeste tillæg per den 1. januar 2009.

Løngaranti frem til 1. april 2008

Der er løngaranti i overenskomstperioden. Medarbejdere, der omfattes af kommunalreformen, bevarer deres nettoløn inklusive aftalte lønstigninger frem til den 1. april 2008. Det betyder, at den enkelte bevarer lønnen, selvom ens ansættelseskommune for eksempel lægges sammen med en anden, der har ringere lokalaftaler.

Efter den 1. april 2008

Hvis en ansat udsættes for en væsentlig stillingsændring, kan arbejdsgiveren varsle, at lønnen nedtrappes forholdsmæssigt til det nye niveau over tre år.

Hvis en ansat i 2008 har en højere løn, end det er aftalt for den pågældende stilling på dette tidspunkt, kan lønnen fastfryses, indtil medarbejderens løn svarer til lønniveauet inden for den pågældende stillingskategori.

Seniorpolitik og efter/videreuddannelse

I perioden frem til 1. april 2008 er der forbedrede muligheder for seniorstillinger og fratrædelsesordninger. Ligesom der i perioden er mulighed for, at der kan ydes orlov med løn i op til to måneder eller med halv løn i op til fire måneder til efter- og videreuddannelse.

Beskyttelse af overtallige tillidsrepræsentanter

Tillidsrepræsentanter, der ufrivilligt ophører med hvervet som følge af strukturreformen, bibeholder deres beskyttelse i et år efter fratrædelse som tillidsrepræsentant. Aftalen gælder i perioden fra den 1. januar 2007 og til og med den 31. december 2007.

Det betyder, at en tillidsrepræsentant, der fratræder som følge af en sammenlægning af arbejdspladser, der finder sted den 1. marts 2007, er omfattet af den almindelige tillidsrepræsentantbeskyttelse frem til den 1. marts 2008.

Fælleserklæring om tryghed Alle i sammenlagte kommuner oprykkes til højeste områdetillæg Løngaranti Forbedrede seniorordninger og mulighed for efter/videreuddannelse Beskyttelse af overtallige tillidsrepræsentanter.