Det videre forløb

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I den kommende tid skal de enkelte KTO-organisationer (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) hver for sig tage stilling til forhandlingsresultatet. Danmarks Lærerforening tager stilling til aftaleresultatet ved en urafstemning, der foregår sammen med de øvrige LC-organisationer (Lærernes Centralorganisation).

Stemmer fra medlemmer af Lederforeningen vil denne gang blive optalt særskilt, da resultatet af urafstemningen for Lederforeningens medlemmer ikke indgår i afstemningen blandt DLFs medlemmer, men derimod i afstemningen inden for LCs ledersøjle.

Er mindst halvdelen af de afgivne stemmer fra LC-organisationernes medlemmer et ja til aftaleresultatet, er det godkendt. Stemmer over halvdelen nej, er aftaleresultatet forkastet.

Hvis ja

Stemmes der ja, kan LC/DLF underskrive aftaleresultatet. De vilkår, der er beskrevet på de foregående sider, er så en realitet.

Hvis nej

Stemmes der nej, bortfalder de resultater, som du har læst om på de foregående sider. Foreningen vil så varsle konflikt for en del af foreningens overenskomstansatte medlemmer (tjenestemandsansatte har ikke ret til at gå i konflikt), ligesom det kan forventes, at Forligsinstitutionen bliver inddraget.

Et modtræk fra arbejdsgiveren kan være at lockoute alle overenskomstansatte medlemmer. I så fald vil omkring 30.000 lærere med flere komme i konflikt. Hovedstyrelsen har besluttet, at overenskomstansatte medlemmer af fraktion 3 (ledere med flere) ikke omfattes af et eventuelt konfliktvarsel fra foreningen.

Alle medlemmer, der udtages til konflikt, vil modtage et brev fra foreningen.

Konfliktstøtte

Medlemmer, der omfattes af en konflikt, vil modtage konfliktstøtte fra foreningen. Der vil i første omgang blive udbetalt et acontobeløb på 950 kroner per konfliktdag for fuldtidsansatte. Acontobeløbet for timelønnede, der ikke i forvejen modtager dagpenge på grund af konflikten, vil være 654 kroner per arbejdsdag svarende til højeste dagpengesats. Når konflikten er overstået, vil de udbetalte acontobeløb blive reguleret, så de, der har været i konflikt, modtager gennemsnittet af den faste nettoløn fra de seneste tre måneder.

Konfliktstøtten udbetales både til medlemmer, som foreningen varsler konflikt for, og til medlemmer, der rammes af en eventuel lockout fra arbejdsgiverside.

Konfliktkontingent

Hvis der bliver konflikt, skal du betale et konfliktkontingent fra konfliktens start. Størrelsen er foreløbig sat til 450 kroner per måned. Alle medlemmer af fraktion 1, 2 og 3 både tjenestemænd og overenskomstansatte skal betale konfliktkontingent.

Hvornår får du lønstigningerne?

Hvis overenskomsten vedtages, forventes de første lønstigninger at kunne udbetales med den løn, der udbetales 1. maj 2005.

Før lønstigningerne kan udbetales, skal overenskomsten godkendes ved urafstemning. Desuden skal den arbejdsgiver, der skal udbetale lønnen, normalt have besked senest den 10. i en måned, for at udbetalingen kan finde sted i måneden efter.

Hvad betyder procenterne?

Overenskomstens lønstigninger er angivet i procenter, der angiver, hvor meget lønnen stiger.

Eksempel:

Når det for eksempel er angivet, at lønnen stiger med 0,69 procent den 1. januar 2006, betyder det, at den enkeltes månedsløn reguleres op med cirka denne procentsats. En månedsløn på 21.000 kroner bliver således reguleret op til cirka 21.145 kroner.