Det statslige forlig

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forliget omfatter lærere med flere, der er ansat efter overenskomst med staten, det vil sige lærere på de private gymnasiers grundskoleafdelinger, Dansk Røde Kors med flere.

Forliget har desuden betydning for statstjenestemandspensionisterne.

Der er indgået forlig på det statslige område mellem Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) og Finansministeriet. Der er en samlet ramme på 6,96 procent til centrale forbedringer inklusive midlerne til organisationsforhandlingerne, det vil sige Lærernes Centralorganisations (LC) aftale med Personalestyrelsen. Der er ikke som på det kommunale område fastlagt en ramme for den lokale løndannelse.

Cirka 5,75 procent bruges til generelle lønstigninger i den treårige periode.

Af interesse for DLF-medlemmer, der er statsansatte, er der i overskrifter desuden aftalt:

Ændring af omsorgsdagene, således at forældre har ret til to omsorgsdage per barn til og med barnets syvende år. Gælder for børn født/modtaget efter 1. oktober 2005 eller for ansatte, der ansættes efter 1. oktober 2005.

Forældre får ret til frihed med løn i op til fem dage per barn per år, hvis barnet indlægges.

Fra 1. april 2005 optjener alle ansatte fuld pension også under den ulønnede barselsorlov, uanset om de får dagpenge eller ej.

Tjenestemandspensionen reguleres ekstraordinært

Herudover er det aftalt, at tjenestemandspensionen reguleres med 1 procent ud over den generelle procentregulering af løn og pension. Foreningen har ved flere overenskomstforhandlinger stillet krav om, at tjenestemandspension skulle reguleres ekstraordinært. Det er nu lykkedes.

Delforlig for det frie skoleområde, herunder de private gymnasiers grundskoler

Der er primært aftalt lønforbedringer på mellem 1,5 og to procent ud over lønstigningen aftalt mellem CFU og Finansministeriet.

Da dette er ud over den afsatte ramme til organisationsforhandlingerne, er dele af lønforbedringerne finansieret ved, at op til 80 undertimer kan overføres til det efterfølgende skoleår med en reduktion på 25 procent. 40 undertimer vil eksempelvis blive overført med 30 timer til året efter.

Derudover skal de særlige feriedage fremover kun indregnes med 5,4 timer per dag mod i dag 6,8 timer. Den enkelte lærer kan stadig vælge at få timerne udbetalt til den hidtidige værdi på cirka 7,4 timer.

Endelig er undervisningstillægget for timer over 750 nedsat fra 150 kroner til 125 kroner.

Det bemærkes, at der ikke holdes urafstemning om det statslige forlig. Hovedstyrelsen har anbefalet forliget til vedtagelse i LC.