Lærerlønninger er godt givet ud

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I et 77 sider langt tillæg, Education Policy Analysis, sætter OECD-forskerne de statistiske forskelle, de har fundet i Education at a Glance. OECD Indicators 1997, i perspektiv.

Spørgsmålene i dette tillæg lyder: Kan det betale sig at poste flere penge i uddannelse, og er nogle skolepenge givet bedre ud end andre?

Svaret er: Ja og ja.

Ja, det kan betale sig at pumpe penge i uddannelse. En stor amerikansk undersøgelse viser, at der er en positiv sammenhæng mellem elevernes udbytte og de summer, der investeres i den pågældende skole.

Og ja, pengene er bedre givet ud nogle steder end andre. Sammenhængen mellem udgift og udbytte gælder nemlig kun, når pengene investeres i lærerlønninger; de penge kommer igen i form af bedre elevpræstationer.

Penge, der investeres i bygninger eller i ledelse af den enkelte skole, har derimod ingen målelig indflydelse på elevernes resultater.id

 

OECD er en international organisation for økonomisk samarbejde og udvikling oprettet i 1961 af de vesteuropæiske lande samt USA og Canada. Senere er en række andre lande kommet med, blandt andet nogle østeuropæiske og senest i 1996 Sydkorea. Organisationen har til hovedformål at skabe økonomisk vækst og udvide verdenshandelen, men har også et center for forskning og udvikling af uddannelse. OECD har hovedsæde i Paris.