Her er de mest læste artikler i sidste halvdel af 2022

Her er de 10 mest læste artikler og blogindlæg i dette skoleår

En undskyldning til lærerne, chromebook-kaos og en skole, der ikke kender til skolevægring. Se, hvad folkeskolen.dks læsere var allermest interesserede i at læse om i sidste halvdel af 2022.

Vi skulle have stoppet skolereformen.

Sådan lød den kontante udmelding fra Radikale Venstres skoleordfører Lotte Rod i en artikel, hvor hun siger undskyld til lærerne for dengang. Artiklen var en af de absolut mest læste på Folkeskolen.dk i 2022 og opsummerer ”de ringe vilkår for at lave god undervisning”, som reformen i Lotte Rods øjne medførte.

Og netop lærernes vilkår er omdrejningspunktet for flere af de allermest læste artikler og blogindlæg på folkeskolen.dk.

Artiklerne og indlæggene beskriver blandt andet stress-problemer blandt lærere, smarte løsninger på svære udfordringer, og flere dykker ned i den stigende mistrivsel blandt børn.

Læsestoffet byder heldigvis også på løsningsforslag. Lærer Susanne Christensen opfordrer for eksempel sine allermest pligtopfyldende kollegaer til at sætte sig på hænderne, når de praktiske opgaver skal løses. Det er nemlig ofte de samme personer i lærerteamet, der skriver indbydelsen til forældremødet, mens de andre sidder over.

Læs eller genlæs de mest læste artikler og indlæg her.

De ti mest læste artikler

1. Lotte Rod med undskyldning til lærerne: Vi skulle have stoppet skolereformen

Genlæs den radikale folketingspolitikers ’undskyld til lærerne’ for en reform, hun selv var med til at beslutte.

2. Børnehaveklassebørn er mindre skoleparate end for fem år siden

Marianne Giannini er børnehaveklasseleder og mærker en tydelig forskel på elevernes modenhed nu i forhold til for bare fem år siden. Hun er en del af de 58 procent af de adspurgte børnehaveklasseledere, som mener, at børnehaveklassebørn er mindre klar til at gå i skole, end børn på samme alder var for fem år siden.

3. To lærere har udviklet deres egen model til undervisning af højtbegavede elever

To lærere vil stoppe fordommen om, at højt begavede børn ”nok skal klare sig”. Det kan nemlig ende galt, hvis man ikke har øjne på de højtbegavede børn, der ofte føler sig misforståede og udenfor. Læs om lærernes bud på en model til at hjælpe de højtbegavede elever.

4. Lærere er blandt de mest stressede

Lærere er oftere følelsesmæssigt berørt end for eksempel sygeplejersker og socialrådgivere, lyder konklusionen i en ny bog, der for første gang sammenligner stressbelastninger på tværs af velfærdsprofessioner.

5. På denne skole er der ikke noget, der hedder skolevægring

Én københavnerskole skiller sig ud fra resten af kommunens skoler ved kun at have haft ét barn i sygeundervisning de seneste syv år. Folkeskolen.dk har talt med skolelederen om, hvordan skolen undgår skolevægring.

6. Professor: Kommuner kan løse Chromebook-problemer med gratis styresystem

Chromebooks eller ej? Få dage før lærerne i Helsingør mødte ind på skolen efter sommerferien, vidste de ikke, om de selv og eleverne kunne bruge de arbejdscomputere, som kommunen stiller til rådighed. I løbet af sommerferien forbød Datatilsynet nemlig Helsingør Kommune at bruge Google Chromebooks, som bliver brugt af omtrent halvdelen af danske folkeskoler.

7. Psykologer: Skoler kan ikke tage hånd om mistrivsel blandt børn

Mere end 1000 psykologer skrev et åbent brev med budskabet: Børn og unges mistrivsel er i frit fald, og vi skal som samfund gøre mere for at løse problemet. Læs opråbet her.

8. Presset lærer: ”Hvis jeg havde råd, gik jeg på deltid i dag”

Andelen af folkeskolelærere, der vælger fuldtidsjobbet fra, er steget støt siden 2014. Mød en af lærerne, som hænger i med neglene.

9. Tre nye lærere: Dét ville vi gerne have vidst inden første lærerjob

Hvordan smider man forældre ud af klasselokalet, og hvordan griber man ind i en elevkonflikt? Tre lærere gør status på glæder og udfordringer ved deres første år i skolen.

10. Her har to ud af tre nyansatte ingen læreruddannelse

Der er stor forskel på, hvor mange uddannede lærere der bliver ansat rundt om i landet. I Greve skraber de bunden ved, at kun en tredjedel af deres nyansatte har en læreruddannelse. Se, hvordan det står til i din egen kommune.

De ti mest læste blogindlæg

1. De største problemer med læreruddannelsen

Færre har søgt om optag på læreruddannelsen i 2022. Hvorfor?

Lærer og blogger Jens Raahauge giver nogle bud på det i et af årets mest læste blogindlæg på folkeskolen.dk.

2. "Hvorfor har du skældt mit barn ud!?"

Læs, hvordan lærer Kristina Malmer Rasmussen håndterede det, da en vred besked fra en forælder landede i indbakken på Aula - og hvorfor hun mener, vi fortsat skal sætte grænser for "vores børn", også selvom de går på en skæld-ud-fri skole.
Læs her.

3. Fremtidens PPR

Vi skal passe på, at PPR ikke er ved at blive udskrevet af folkeskoleloven. PPR må ikke ende med at blive en del af behandlingssystemet forankret i Sundhedsloven, men skal fortsat være forankret i folkeskolen med pædagogisk psykologisk rådgivning, skriver formanden i Pædagogisk Psykologisk Forening.

Læs blogindlægget.

4. Skal det være almindeligt for unge at sige, at man går til psykolog?

Læs Jette Lentz, formand for Pædagogisk Psykologisk Forenings bud på, hvordan vi bedst løser udfordringerne med børn og unges trivsel.

5. Jeg ordner invitationen til forældremødet... Igen...

Hvor mange teammøder deltager du i på et skoleår? Har I en plan for, hvordan I fordeler de praktiske opgaver? Eller oplever du, at der kan opstå tavshed omkring bordet, når der skal skrives invitation til forældremødet, handles ind, eller noget helt tredje?

Læs lærer Susanne Christensens opfordring til at kigge indad, hvis de praktiske læreropgaver igen og igen lander hos dig.

6. Ingen takker dig den dag, du knækker

Husk, at det er okay at sige nej tak til en opgave, når lederen kommer og spørger. For der er ikke nødvendigvis nogen, der holder øje med, om du faktisk har tid og overskud til det, siger lærer Morten Korsbakke i dette blogindlæg.

7. Læreruddannelsen skal revolutioneres

De unge er også af den opfattelse, at lærerfaget ikke er et karrierefag, og at videreuddannelsesmulighederne er ringe i forhold til en akademisk uddannelse. Det skriver Tobias Kristiansen i dette blogindlæg, der er et opråb om at tage det lave optag på læreruddannelsen mere seriøst.

8. Finske børn får mad i skolen

De finske skolebørn scorer altid højt i Pisatest, og danske skoleforskere kigger misundeligt mod nordøst for at finde svaret på, hvad man kan gøre bedre i Danmark. Der er mange ligheder mellem finske skoler og danske skoler. Så hvorfor er finske skolebørn bedre i Pisa-test end danske børn? Måske findes forskellen blandt andet i skolemaden? Læs lektor Bodil Christiansens analyse.

9. De lange skoledage har gjort skolen til en trykkoger

Læs lærer og debattør Niels Chr. Sauers argumenter mod de lange skoledage. Han mener, at de lange skoledage holder skolen i et jerngreb til ingen verdens nytte. Og han mener, at vi skal tage det alvorligt, når ni ud af ti forældre til børn, der har fået fjernet afkortet skoledagene, ifølge Undervisningsministeriets egne undersøgelser har oplevet det som et fremskridt.

10. Hvorfor er stress noget, jeg selv skal finde ud af?

Lærer Heidi Macdams blev sygemeldt med stress og oplevede på trods af omgivelsernes støtte, at ingen satte sig igennem og tog ansvar for, at hun fik det godt igen.

Læs det populære blogindlæg, der italesætter de svære samtaler, det er nødvendigt at have, når dig eller din kollega går ned med stress.