Evalueringen viser tydeligt, at de måler usikkert på elevniveau, siger chefanalytiker Lasse Hønge Flarup. Han mener dog, at den sammenhæng, som ses mellem test- og afgangsprøveresultater, når man måler på landsplan på tværs af årgange, peger på, at testene kan bruges som et generelt udtryk for elevernes faglige niveau.
Test-evaluering: Det er slet ikke undersøgt, om testene måler sikkert på skole- eller klasseniveau
De nationale test måler ikke den enkelte elevs faglige niveau sikkert. Det står fuldstændig klart i den omfattende evaluering af testene, som blev offentliggjort i sidste uge. Mange – herunder politikere - har dog forstået det, som om testene måler korrekt på klasse- og skoleniveau. Men det er slet ikke blevet undersøgt. Læs interview med chefanalytiker hos Vive Lasse Hønge Flarup.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De nationale test måler både forkert og usikkert, også når man måler på større grupper af elever, lød det i foråret fra de to professorer Svend Kreiner og Jeppe Bundsgaard.
Den officielle evaluering kom i sidste uge og sagde ligeledes både, at der er problemer med de konkrete opgavers sværhedsgrader, og at testene måler usikkert på elevniveau.
Men mange politikere blev beroliget af, at Det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd (Vive) dels sagde, at alle skoletest vil rumme måleusikkerheder på elevniveau, dels at målingerne er mere sikre på et aggregeret niveau, altså på et mere overordnet niveau.
I sin præsentation af evalueringen understregede chefanalytiker i forsknings- og analysecentret Vive Lasse Hønge Flarup, at der ikke er noget, der tyder på, at "de nationale test er mere eller mindre usikre end andre tilsvarende test".
Læs mere
Evalueringsrapport nationale test - tværgåenderapport (Vive)