Debat

Drop de nationale test

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er glædeligt, at vi nu langt om længe er i gang med at åbne folkeskolerne igen. Både elever og lærere har savnet det at være fysisk sammen, og der er mange relationer, der skal genstartes. Lærerne står midt i det vigtige arbejde med at få gang i undervisningen igen og få eleverne trygt tilbage i klassefællesskabet med troen på, at det nok skal gå alt sammen. Derfor har det også mildest talt vakt både undren og frustration blandt lærere og andre skolefolk, at man fra regeringens side insisterer på, at de nationale test fortsat skal gennemføres, som om intet var hændt. Planerne om at gennemføre de nationale test forstyrrer og forsinker arbejdet med at få hverdagen tilbage igen for eleverne.

En række grundige undersøgelser har gennem de senere år dokumenteret, at de nationale test ikke lever op til formålet om at give blandt andre lærere og politikere indsigt i elevernes faglige udbytte af undervisningen. Derfor kan testene heller ikke bruges her i genåbningen. Undersøgelser har samtidig vist, at testene er med til at stresse elever, så troen på egne evner og muligheder svækkes. Det er bestemt heller ikke det, eleverne har brug for efter i så lang tid at have siddet hjemme og været isoleret fra kammerater og lærere.

Det kommer næppe som en overraskelse, at Danmarks Lærerforening fortsat gerne ser, at de nationale test bliver droppet - både nu og her midt i genåbningen og helt generelt. Det er dog ikke kun blandt lærere og skolefolk, at man undrer sig over, at eleverne skal gennemføre nationale test her i foråret. Over hele landet har kommunalpolitikere bredt fra det partipolitiske landskab på samme måde undret sig. Det er derfor glædeligt, at flere byråd drøfter det hensigtsmæssige i at bruge tid på nationale test her i foråret, og at det i flere kommuner fører til henvendelser til blandt andre undervisningsministeren med et ønske om at få lov til at droppe testene. Tak for det.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

At så mange politikere nu siger fra over for de nationale test, giver ligeledes optimisme for de faglige og pædagogiske drøftelser samt politiske forhandlinger om, hvad der skal erstatte de nationale test. Danmarks Lærerforening deltager naturligvis gerne i den debat. Der findes heldigvis forskellige måder at opfylde politikernes legitime ret til at følge med i skolen og vide, hvordan det går med elevernes faglige udvikling. Den debat går vi fortsat konstruktivt ind i.