Anbefalinger

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Film Bliv klog på kemi i maden

YouTube er et fantastisk sted at blive klogere. Jeg bruger meget afsnit fra "Science and Cooking". Det kommer fra Harvard University i USA, hvor kloge folk kigger på kemien i maden. Så inviterer de ninjakokke ind som eksempelvis Ferran Adrià. Hver video starter med en Harvard-professor, som fremlægger dagens kemiske formel i henhold til et eller andet mademne. Dernæst følger den kendte kok, som arbejder med formlen i praksis.

Det er en tankegang og opbygning af undervisning, som jeg godt kan lide.

Sig noget klogt - lav noget lækkert på bag- grund af de kloge ord

Jeg lytter til det, når jeg kører på arbejde, så sætter jeg YouTube på telefonen. Det foregår på engelsk. Det giver mig en faglig ballast. Jeg har set rigtig mange afsnit, men det er ikke alle, jeg har brugt i praksis, men jeg bruger afsnittene til at udvikle min undervisning og mine artikler.

YouTube: "Science and Cooking"

Podcast Pluk din egen buket hos Skoletjenesten

Jeg bruger podcasten "Med mad i munden" i min undervisning. Den findes på hvilken som helst podcastapp. Jeg har brugt den rigtig meget her i coronatiden. Det er virkelig gode podcast, når man skal give sine elever noget, hvor de ikke skal læse.

Som lærer bruger jeg den som opgaver, men nogle gange prøver jeg også bare at gøre eleverne interesserede i den ved at fortælle om den, og så håber jeg, at de selv går hjem og lytter til den. Jeg fører ikke kontrol med, om det lykkes.

Som opgaver har jeg brugt episoden med Selina Juul om madspild og Morten Elsøes "Myter om mad" til mit eget sundhedsforløb. Jeg prøver at inspirere elever til at høre noget klogt i stedet for at høre musik.

Podcast: "Med mad i munden"

Ud af huset Tag eleverne med til streetfood og McDonald's

Jeg vil især anbefale at tage eleverne med til streetfood og til McDonald's. Hvis du går i skole i Ikast eller på Sydsjælland, kan der godt være langt til et streetfoodmarked. Jeg tager mine elever til streetfood i Aalborg. Det er et godt sted at arbejde med madkultur. De får en skilling med, og så får de en rundvisning og indsigt i markedet og en virkelig god social tur.

Når jeg gerne vil slå et slag for at besøge McDonald's, så er det, fordi de her er virkelig gode til at vise rundt. Jeg har før taget elever med til McDonald's i Haderslev. Inden vi tager af sted, ser vi dokumentarfilmen "Super Size Me". Under besøget viser McDonald's, at de ikke er så forfærdelige, som de bliver udstillet som - i hvert fald ikke i Danmark. Det bliver et virksomhedsbesøg, hvor det ikke kun er mad, det handler om, men også at man kan få en rimelig god uddannelse på McDonald's. Jeg tror, de fleste McDonald's vil give en rundvisning, og McDonald's ligger over hele landet.

McDonald's, streetfoodmarkeder