Minister vil forhindre forskningsmonopol

Undervisningsministeren er overrasket over Venstres nej til nyt pædagogisk universitet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Undervisningsminister Margrethe Vestager forventer sammen med sit ministerium at fremsætte 17 lovforslag i den netop åbnede folketingssamling. Et af de vigtigste er komplekset omkring Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) og de regionale centre for videregående uddannelse (CVU'er).

Men Hanne Severinsen fra Venstre har allerede sagt 'nej til DPU'. Begrundelsen er, at det bare bliver en ny monopolinstitution som Danmarks Lærerhøjskole. Venstre foreslår, at den pædagogiske forskning lægges ud på universiteterne med tilknytning til fagene.

Hvad siger du til sådan en melding?

'Det er interessant, at man kan forudskikke et forslag, som man ikke har set. Men vores sigte er, at de nuværende pædagogiske forskningsmiljøer selvfølgelig skal opretholdes. To af dem er forholdsvis nyetablerede, det i Aalborg og det i Odense', siger Margrethe Vestager.

'Vores forestilling er også, at vi vil forhindre monopoldannelse ved at sørge for, at de, der danner centre for videregående uddannelse, kan få deres forskningstilknytning forskellige steder fra. De skal ikke kun have en tilknytning til Danmarks Pædagogiske Institut'.

Er du overrasket?

'Eftersom der ikke har været forhandlinger om spørgsmålet, og eftersom jeg ikke har fremlagt forslag til, hvordan det pædagogiske universitet skal se ud, og hvordan dets samspil med centrene for videregående uddannelse kunne være, så må jeg nok sige, at det er forholdsvis overraskende, hvis det tegner Venstres holdning, at det kommer på det her tidspunkt i processen'.

'Men sådan som du refererer det, så er det også et nej til monopoler og et nej til indskrænkning af forskningsretten hos de øvrige universiteter, og det har jeg sådan set ikke nogen reservationer i forhold til. Det er også klart, at det er vores ambition at skabe en ny institution'.