Afgørelsen i EU-Domstolen får ingen konsekvenser i Danmarks Lærerforening, som ingen aldersgrænser har i sine vedtægter, oplyser Thomas Andreasen.

Dom om aldersdiskrimination i fagforeninger får ikke konsekvenser i DLF

Det er aldersdiskrimination, når fagforeninger har aldersgrænser for, hvornår man kan stille op som tillidsvalgt. Det har EU-Domstolen netop slået fast i en sag fra HK. Men i Danmarks Lærerforening eksisterer sådanne aldersgrænser ikke.

Publiceret Senest opdateret

Er det aldersdiskrimination, når fagforeninger har aldersgrænser for, hvornår man ikke længere kan stille op til valg til tillidsposter?

Det mener EU-Domstolen, som i sidste uge afsagde en principiel dom. Den udspringer af en 11 år gammel sag, hvor en tidligere formand for HK/Privat ikke kunne genopstille på grund af en aldersgrænse.

Men fagforeningsformænd - og andre tillidsvalgte - er altså omfattet af beskæftigelsesdirektivet, hvorfor sådanne aldersgrænser ikke er tilladt, har EU-Domstolen nu afgjort.

Sagen skal nu behandles i den danske landsret. Hvis den danske landsret følger EU-dommen, så kommer de enkelte forbund til at se nærmere på deres egne regler. Det påpeger advokat Rune Asmussen, der har ført sagen for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) ved EU-domstolen.

”Afgørelsen er principielt meget vigtig, og vil få praktisk betydning for mange fagforeninger. Det vil være hensigtsmæssigt at forbund og foreninger, der har den slags vedtægter, genlæser dem og holder dem op mod EU-dommen. Fra vores research på sagen ved vi, at det ikke kun gælder faglige organisationer i Danmark men i flere EU-medlemsstater”, siger han til fho.dk.

I Danmarks Lærerforening får afgørelsen dog ikke nogen betydning. Her er der nemlig ikke aldersgrænser i vedtægterne, oplyser formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget Thomas Andreasen til folkeskolen.dk.