En lille næse afgør sagen

Odense Kommune har vurderet tørklædesagen og uddelt en lille næse til skoleinspektøren. Dermed anser kommunen sagen for afsluttet

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De to lærere fra Dalumskolen i Odense, der i efteråret forbød somaliske piger at have tørklæder på i timerne, er gået fri. Skolens afdelingsleder, der holdt møde med de somaliske forældre og formåede dem til at lade pigerne tage tørklæderne af, er gået fri. Men skoleinspektøren, der gav de to lærere henstillinger om at lade pigerne og deres tørklæder være i fred, har fået en påtale.

'Tørklædesagen' afsluttet, skriver Odense Kommune som overskrift på den pressemeddelelse, der fortæller om kommunens afgørelse. Efter flere ugers granskning af sagen og overvejelser om, hvorvidt den skulle have konsekvenser, kom kommunen frem til, at den højst kunne uddele en påtale til skoleinspektør Ryman Rasmussen. En ganske lille påtale endda.

- Der er ikke tale om andet end et lille 'hmm' fra kommunens side, mener Paul Verner Hansen, der er sagsbehandler i Danmarks Lærerforening.

Han hæfter sig ved, at kommunen ikke finder grund til at kritisere skoleinspektørens generelle håndtering af sagen. Kun lige det, at han i henstillingen til de to lærere skriver, at de kun må bede eleverne om at tage tørklædet af én gang, og så at han ikke tiltræder med skrappere midler end en tjenstlig påtale, da en af lærerne overtræder den første henstilling.

At skoleinspektøren siger, at lærerne har lov til at bede eleverne om at tage tørklædet af én gang, er egnet til at skabe forvirring om, hvad lærerne er berettiget til at foretage sig over for pigerne, mener kommunen. Og da henstillingen bliver overtrådt, mener kommunen endvidere, at skoleinspektøren skulle have reageret stærkere end med en tjenstlig påtale. Han burde have indstillet til forvaltningen, at læreren fik en advarsel.

Rene hænder

- Det er helt sikkert. Jeg føler mig som syndebuk, siger en meget nedslået Ryman Rasmussen.

Han kan ikke forstå kommunens reaktion som andet end et forsøg på at vaske politikernes hænder. De politikere, som ved sagens begyndelse udtalte deres fordømmelse til pressen.

- Jeg har jo hele tiden handlet i tæt kontakt med skoleforvaltningen og været så skrap, som jeg syntes, jeg kunne. Der har ikke været tvivl om, at jeg ikke ville acceptere forskelsbehandling, siger Ryman Rasmussen.

Under sagens behandling har kommunen blandt andet spurgt Undervisningsministeriet om dets syn på sagen. Og herfra lyder det, at der efter ministeriets opfattelse foreligger en usaglig forskelsbehandling, der er i strid med folkeskoleloven, dersom man kræver, at visse elever skal tage deres tørklæder af.

Ingen klager

Når afdelingsleder på Dalumskolen Allan Peterhänsel slipper for påtale af nogen art, begrunder kommunen det med, at ingen af de somaliske forældre har klaget over ham. Der er således tvivl om, hvorvidt og hvor meget han har lagt pres på forældrene for at få pigerne til at lægge tørklæderne i de to læreres timer.

De to lærere, der har startet hele sagen, Lilian Førgaard og Bent Lindhardt, er stadig sygemeldte i skrivende stund, som de har været det siden den 23. oktober. Men kommunen har meddelt dem begge, at man finder deres handlemåde kritisabel. Desuden har kommunen skriftligt understreget over for lærerne, at de er tjenstligt forpligtede til at undervise elever, selvom de bærer tørklæde. Ved overtrædelse af denne forpligtigelse vil der blive iværksat disciplinære foranstaltninger, herunder afskedigelse.

Hvor længe endnu de to lærere vil være sygemeldte, kan stadsdirektøren i Odense Kommune, Bjarne Christensen, ikke give noget svar på.

- Men jeg har den klare tro, at når folk er syge, så bliver de på et eller andet tidspunkt raske igen, siger han.

Til spørgsmålet, om ikke det er bemærkelsesværdigt, at de to er blevet syge samtidig, svarer han, at det måske er smitsomt. Og så ler han. For hvad kan han ellers gøre. De har lægeerklæringer på, at de er syge. Og som tjenestemænd er den almindelige fremgangsmåde, at de kan være syge i 120 dage. Derefter bliver sagen taget op til overvejelse, og eventuelt kommer der et helbredsnævn på. I mellemtiden må eleverne klare sig med vikarer.

Mette Breinholdt er freelancejournalist.