Anmeldelse

Det er ganske vist

- H.C. Andersen i nye klæder

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eventyrdigterens fortryllende og for sin tid fornyende sprogbrug kan stadig inspirere. 12 højst nutidige digtere har leget med inspirationen fra Andersen og skrevet 12 højst forskellige tekster. Tekster, netop. Ikke noveller, digte, essays eller noget andet, der som kategori kan holde sammen på de spraglede sprogblomster og forførende fantasier, der her deler bog.

Ikke alle teksterne er ligetil i skolesammenhænge, men hvis dansklæreren får et par af dem ind under huden, er der stor inspiration at hente til gode sprogaktiviteter. Ursula Andkjær Olsen har leget med Ole Lukøie-fantasier, der udspiller sig i drømme på et møntvaskeri. Her er intertekstualitet, så det . nåh, ja - vasker sig, for hun refererer ikke alene til historien om den gamle søvnmager, men også til sine egne tidligere tekster fra møntvaskeriet.

Morten Søndergaard skriver en fin nutidskritisk parafrase over "Vanddråben", Thomas Krogsbøl om Tante Heroin, og Harald Voetmann Christensen fortæller om, hvordan juleaften forløb for Den lille pige med de franske postkort. Og så er der alle dem, der ikke er plads til at nævne. Jo, Jens Blendstrup sniger sig lige ind her i anmeldelsen, på samme måde som han lader to farverige platugler snige sig ind på en bænk, han har sat op på første parket i "Fyrtøjet". Men Benny og Charly H kan selvfølgelig ikke forholde sig i ro, ingen underholdning uden smøger og damer - og gerne en jacuzzi. Politiet banker på, rydder bulen og bekendtgør, at eventyret er fredet. Man kan ikke sådan forvandle et nationalklenodie til noget i retning af Svend, Knud og Valdemar. Siger de. Blendstrups persongalleri viser noget andet. Mageløst!