Anmeldelse

H.C. Andersen-musical

Kejserens nye klæder, Fyrtøjet og Den grimme ælling

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette er et bud på at samle tre eventyr i en forestilling. De tre eventyr kobles sammen af informative samtaler mellem H.C. Andersen og hans mor.

Materialet er tiltænkt mellemtrinnet og synes at ramme fint med tilpas udfordring, tilgængelighed, lidt læring om H.C. Andersens liv og fine sange.

Alt i alt er der samlet cirka 90 roller inklusive statister, der sagtens kan overkomme flere statistroller. De tre eventyr kan selvfølgelig også spilles separat.

"Kejserens nye klæder" kan spilles af minimum 14 elever og maksimum 31, dertil hører tre-fire sange. "Fyrtøjet" kan spilles af minimum 22 elever og maksimum 34, dertil hører fem-seks sange. "Den grimme ælling" kan spilles af minimum 18 elever og maksimum 30, dertil hører fire-fem sange.

Der er altså stor variationsmulighed i forhold til klasse- eller gruppestørrelser, idet stykkerne kræver 14 til 18 medvirkende og maksimum 34. Der er selvfølgelig musik til musicalen. Sangene vinder ved nærmere bekendtskab.

Til heftet hører en cd med vokalversion (mand og kvinde) med klaverakkompagnement (desværre høres kun saxofonspil på en sang) og en version uden sang - lige til at synge efter. Især rører "Den grimme ælling"s sang, sunget smukt af Julie B. Laumann. Hvis man bruger cd'en som playback eller til at synge efter, bliver det lidt ensformigt kun med klaverakkompagnementet. Har man derimod mulighed for at instrumentere, kan det være rigtig spændende, malende musik. Bagerst i heftet, der er i praktisk A5-størrelse med spiralryg, findes alle sangenes melodistemmer på noder med akkorder.

Typerne er lidt små, og replikkerne tætskrevne, det mindsker desværre overskueligheden for instruktøren. Nogle få roller har meget lange monologer. Sproget er gammeldags i H.C. Andersens sprog - det kan virke lidt klumpet, men kan også være en del af undervisningen at belyse datidens sprog og formuleringer. Sangteksterne derimod er nutidige.

Alt i alt et værdigt bud, måske en grim ælling, der viser sig at blive til en svane hos de rette folk.