I Grønland har vi oplevet en øget opmærksomhed på børns stemme og rettigheder, men der er fortsat et godt stykke vej at gå, siger programchef for Unicef i Grønland Maliina Abelsen.

Første børnerettighedsskoler i Grønland

Konceptet rettighedsskoler er nået til Grønland, hvor to af de ti nye Unicef rettighedskoler befinder sig. Det bliver de første af sin slags på øen, og skolerne vil i dette skoleår fungere som pilotskoler, inden de bliver certificeret i 2021.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere skal importere engelske rettigheder

Viden, elevinddragelse, læring og lederskab. Det er de fire grundlæggende byggeklodser, som Unicefs rettighedsskoler er bygget af, og de skal være med til at undersøge og forbedre skolen ud fra et børneperspektiv.

Konceptet er skabt og udviklet af Unicef i England for mere end 15 år siden og er siden udbredt til en lang række lande, herunder Danmark. Projektets formål er at fremme børns rettigheder som grundlag for det fællesskab, en skole er. I 1991 godkendte Danmark FNs Børnekonvention, som danner udgangspunktet for alt arbejdet på en Rettighedsskole i dag.

Børnetopmøde sparker gang i plastiksortering i to kommuner 

Ti nye skoler på vej

I dette skoleår er der ti nye rettighedsskoler på tapetet, som hermed følger i samme fodspor som de mere end 50 danske rettighedsskoler, som enten er certificerede eller er undervejs.

Blandt dem er Minngortuunnguup Atuarfia og Nalunnguarfiup Atuarfia i Sisimiut i Grønland, til at stifte bekendtskab med den nye type skole. Qeqqata Kommunia og Unicef Danmark har nemlig indledt et samarbejde.

"I Grønland har vi oplevet en øget opmærksomhed på børns stemme og rettigheder, men der er fortsat et godt stykke vej at gå. Jeg ser meget frem til at videreudvikle Unicefs indsats i Grønland i form af partnerskaber, projekter og oplysning," siger Maliina Abelsen, som er programchef for Unicef i Grønland, på Unicefs hjemmeside.

Det er okay at sige nej til en voksen 

Det er Unicefs erfaring fra rettighedsskolerne, at det konkrete arbejde med børns rettigheder giver elever en stærkere stemme, mere indflydelse og solid viden om, hvad rettigheder betyder i såvel det daglige som for børn i hele verden. Skolerne skal gennemgå seks forskellige trin i løbet af et år, hvor de efterfølgende bliver certificerede. Sådan beskriver Unicef selv succesen med rettighedsskolerne.

De andre danske skoler, som bliver rettighedsskoler i 2021, er bl.a.  Kobberbakkeskolen i Næstved, Høng Privatskole, Byens Steinerskole på Frederiksberg og Sabro-Korsvejsskolen i Aarhus.

Elever trives bedre efter et års "rettighedsskole"