Udeliv skal skaffe elever

I alt 15 elever i børnehaveklasse og 1. klasse bliver undervist i udeskole på Trane Skole og Børneby ved Varde. Men skolen vil så gerne have flere. Lærere og pædagoger har fået uddannelse i, hvordan de sætter krop, logik og sanser i spil udenfor, og indskolingen er certificeret som udeskole. Håbet er, at det kan tiltrække flere elever.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Halmdyr, buketter, bynke - og rønnebærkranse.

Alt er planlagt, da de mindste elever i gummistøvler træder ind i det våde græs i udeskolen.

Målene for dagens værkstedsundervisning er skrevet på tavlen med kridt. Foruden de faglige mål om at kunne samarbejde, bruge forskellige materialer og fortælle om, hvorfor naturen er vigtig, er målet også, at elevernes produktioner skal pynte kirken op til høstgudstjeneste.

To væddere ser nysgerrigt på eleverne, og hanen i hønsegården galer.

Børnehaveklasseleder Pia Jessen ejer den ene vædder, og den anden tilhører to frivillige fra organisationen 4H, som passer udeskolen og deltager i undervisningen hver tirsdag.

Pia Jessen stopper som formand for børnehaveklasselederne

Her til morgen starter skoledagen med indvielse af den nye skurvogn, hvor eleverne fremover kan finde tørvejr, hvis regnen kommer.

På Trane Skole og Børneby i Horne ved Varde er der lige under 100 elever. De skal helst være flere. Håbet er, at udeskolen kan tiltrække flere elever de kommende år.

Se billeder fra dagen i udeskolen:

"I må kun smage på bær, når voksne siger, de ikke er giftige. Hvad smager de af?" siger børnehaveklasseleder Pia Jessen og putter selv et rødt rønnebær i munden. 

 "Må vi klippe vores mus?" spørger en pige, der møjsommeligt har spændt halm sammen med ståltråd, så det med god vilje kan ligne en meget stor markmus.

Jette og Marinus Poulsen har haft en gruppe elever ude for at plukke høstbuketter til kirken. De to frivillige introducerer eleverne til, hvordan man kan kende forskel på kornsorterne.

Gulgrønne græskar markerer løberuten. Der er tre hold: hvidløg, guldløg og rødløg. Hvert hold får et løg og en ske og skal så i stafet løbe fra græskar til græskar uden at tabe løgene.

Noah har tabt en tand. Den skal pakkes ind, og hele klassen skal synge mælketandsangen - den med blod i. "Jeg skal nok sige til mor, at tanden er i en pose i madkassen, så hun ikke smider den ud", siger pædagog Vivi Strømgård.

Da dagen nærmer sig sin afslutning, kommer logbøgerne. Børnehaveklassen skal tegne fra dagen og eleverne i 1. klasse skrive, hvad de har lavet i dag. Flere sætter sig i græsset foran tavlen for at skrive bogstaverne af.