Anmeldelse

Det tabte land

Det tabte land

Storværk dokumenterer den fejlslagne inddæmningspolitik, der ændrede den danske natur

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Hvad udad tabes skal indad vindes". Bogdepoterne er fulde af historiebøger, der tilskriver ordene Enrico Dalgas. Imidlertid var det ikke ham, der hverken udtalte ordene eller satte gang i opdyrkningen af den jyske hede. "Skynd dig kom! Om føje år heden som en kornmark står!" skrev H.C. Andersen allerede fem år før tabet af Sydslesvig og Holsten, og længe før Dalgas kom på banen.

Fakta:

Titel: Det tabte land

Forfatter: Kjeld Hansen

Pris: 399 kroner

Sider: 848 sider

Type: Bog

Forlag: Gads Forlag

Denne bogs forfatter dokumenterer ikke blot, at citatet ikke kan tilskrives Dalgas. Han afslører hele den nationalromantiske myte om nødvendigheden af at inddæmme moser og rørlægge vandløb, overalt hvor driftige ingeniører, entreprenører og landmænd - hovedsagelig godsejere - havde sådan noget til at ligge i vejen for den maksimale profit, de kunne opnå ved at gøre områderne dyrkbare.

Derimod var Dalgas med til at grundlægge Hedeselskabet, denne forening af private interessenter, der førte sig frem som var den en statsinstitution. Gode politiske forbindelser, der så igennem fingre med, at selskabet trynede sig til et faktisk monopol på landvinding gennem sin repræsentation i det statslige landvindingsudvalg. Når en konkurrerende landmåler fremlagde et projekt, fik selskabet sagen forhalet, hvorefter det kontaktede lodsejerne med et alternativt projekt, som sjovt nok altid nød fremme.

Mange af projekterne mislykkedes. De var fra starten urentable, og i de senere år har man kastet gode statslige penge efter de dårlige for at få genskabt de naturområder, man indtil for 40 år siden havde så travlt med at få ødelagt.

Det var ikke klamphuggere, der projekterede og gennemførte landvindingsprojekterne. Selv om der forekom en del fejlprojekteringer, lærte man af egne og andres fejl. Det var bare ikke altid, man indregnede erfaringen i nye projekter. Skjern Å-projektet holdt for eksempel kun i 20 år. Så måtte man bruge 305 millioner kroner i vore dages penge for at rykke tilbage til start.

Bogen er et lærestykke i, hvordan vidtgående beslutninger i dette land kan træffes, så der akkurat ikke i juridisk forstand er tale om magtmisbrug. Om hvordan autoriteter var i stand til at nedgøre og overtromle alle indsigelser. Men også om et ændret natursyn blandt befolkningen og beslutningstagere.

Det er en moppedreng af en bog, som man naturligvis ikke uden videre skal udlevere til eleverne. Men landvindingsfolkene var så emsige, at der næppe findes en skole i landet, hvor der ikke findes et inddæmmet område inden for cykelafstand. Derfor denne opfordring til alle lærere i historie, geografi, biologi og samfundsfag: Læs bogen for det store overblik - den er spændende som nogen krimi - lav et sammendrag af problemstillingen, som kan kaperes af netop jeres elever, find omtalen af et projekt på jeres egn, lap cyklerne, find en anskuelighedstavle, så de ved, hvad gummistøvler er. Og tag dem så ud på diget ved pumpestationen og fortæl dem om Danmark.