Landsformand: Vi er rigtig glade for, at så mange elever vælger billedkunst

For nyligt kunne du på folkeskolen.dk læse, hvor mange elever der vælger faget billedkunst. Og det er et resultat som landsformand for Danmarks Billedkunstlærere er glad for.

Publiceret Senest opdateret

Lykke Andersen er landsformand for Danmarks Billedkunstlærere. Og hun er glad for, at så mange elever vælger billedkunst, som vi for nyligt kunne fortælle på folkeskolen.dk/billedkunst.

”Jeg er faktisk meget godt tilfreds med tallet. Jeg synes, at det er et godt tal”, siger Lykke Andersen og fortsætter:

”Vi ligger højere end musik, og madkundskab har jeg altid vidst var svært at hamle op med – de får jo noget at spise. Jeg synes faktisk, at det er et rigtig fint tal taget i betragtning af, at håndværk og design er obligatorisk at tilbyde – hvilket jo ikke nødvendigvis er det samme som, at mange elever vælger faget”.

Fra Lykke Andersen lyder det, at én af forklaringerne blandt andet skal findes i kompetencedækningen.

”Med musikfaget skal der jo uden tvivl være en faglærer til stede, fordi de skal kunne spille et instrument. Og det kan være vanskeligt, men når vi kigger på kompetencedækningen i billedkunst, så er vi oppe på omkring 90 procent i valgfaget – og det betyder jo faktisk, at det alligevel ser rigtig godt ud i billedkunst”

Alligevel kunne billedkunstlærerne også godt bruge mere efteruddannelse – særligt i lyset af de nye prøver.

”Det er en udfordring, når det kommer til, at lærerne skal lære, hvordan de vurdere billedkunst og giver en karakter. Og det kan altså kun løses ved at få billedkunstlærerne på kursus”, lyder det fra Lykke Andersen.

Særligt kurser i digitale billeder efterspørges fra lærerne, fortæller formanden.

”Når det kommer til kurser og efteruddannelse, så har billedkunstfaget virkelig været underprioriteret, og det har været underprioriteret på den måde, at hvis læreren ikke har haft andet end to eller fire timer i billedkunst, så har de måske valgt at tage på kursus med én af deres andre fag, som de har flere timer i, hvis de har fået muligheden for at bruge nogle af deres sparsomme timer på det”, siger Lykke Andersen og fortsætter:

”Vi har altså et enormt efterslæb, når det kommer til, hvor billedkunsten er i dag”.

Prøverne kan blive en trumf

Men efter indførelsen af prøverne er billedkunstlærerne bedre stillet, når det kommer til at blive sendt på kursus.

”De har fået et stærkere argument for at komme på kursus med de her prøver. Det bliver sværere for skolelederne at sige nej”, siger Lykke Andersen.

Ifølge Lykke Andersen handler elevernes valg nemlig om, hvilken undervisning de får, og hvad de er blevet udsat for i undervisning tidligere. Der er nemlig ingen tvivl hos Lykke Andersen om, hvor meget potentiale faget har.

”Når billedkunsten er bedst, er det her man får lov til at eksperimentere og får lov til at udleve sit eget billedudtryk. Her kan man få en stemme i den visuelle kultur, der er omkring os”, siger landsformanden og konkluderer:

”Jeg vil altid gerne have flere elever til at vælge billedkunst. Jeg vil til enhver tid sige, at det er skolens vigtigste fag, men det vil de andre selvfølgelig også sige”

Powered by Labrador CMS