Borgerligt debatindlæg: Skolen ikke et supermarked

Tre toppolitikere - socialministeren, undervisningsministeren og KLs formand - tager under overskriften "Et par borgerlige ord om ansvar for børnene" fat på tendensen til, at flere og flere forældre bruger skolen som et supermarked.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Senest har vi hørt om forældre, der lader hånt om skolen og tager ungerne med på vinterferie uden for den uge, hvor resten af skolen holder fri", skriver Henriette Kjær, Ulla Tørnæs og Ejgil Rasmussen i dagbladet Politiken. "Tidligere har vi hørt historier om forældre, der mener, at det må være institutionernes opgave at lære børnene at binde snørebånd, blive renlige og lære at tale. Den slags historier får nakkehårene til at rejse sig på os".

"Vi ved udmærket godt, at der er tale om et meget lille mindretal, og at det store flertal af forældrene tager ansvaret for deres børns udvikling og hverdag. Men da historierne i en eller anden forstand er udtryk for en lurende tendens i retning af at opfatte offentlige tilbud som et supermarked, mener vi, at der bør råbes vagt i gevær", mener de tre borgerlige top-politikere.

Folkeskolen må påtage sig hovedansvaret for børnenes læring, understreger de:

"Men samtidig må forældrene sikre, at alle børn møder op på skolen til tiden, veloplagte, mætte og læringsparate. Samtidig mener vi også, at skolen med berettigelse kan kræve, at børnene har deres bøger og en madpakke med samt en spidset blyant i penalhuset. Uanset om vi kigger på vuggestuer, børnehaver, fritidshjem eller folkeskolen, så er situationen den samme. Garantien for en høj kvalitet kan kun sikres, hvis forældre, pædagoger og lærere arbejder sammen om at sikre børnene en god og givende hverdag".