Efter 52 år i Sydslesvig som lærer, viceinspektør, skoleleder, pensionist og aktiv foreningsmand flytter Orla Møller nu retur til Danmark.
Efter 52 år i Sydslesvig som lærer, viceinspektør, skoleleder, pensionist og aktiv foreningsmand flytter Orla Møller nu retur til Danmark.

Lærersenior i Sydslesvig: "Efter mindre end en uge blev jeg formand i den første forening"

Da Orla Møller startede i sit første lærerjob i Sydslesvig i 1969, var det en klar forventning, at man deltog aktivt i foreningslivet for det danske mindretal. Så det bliver et farvel til mange foreninger, når han som pensionist flytter retur til Danmark.

Publiceret

DET DANSKEMINDRETAL

Det danske mindretal i Sydslesvigudgør omkring 50.000 mennesker.
Mindretallet opstod efter genforeningen i 1920, da den sydligehalvdel af Slesvig forblev under tysk styre, mens Nordslesvig komtilbage til Danmark - efter tabet af hele Sønderjylland tilPreussen i 1864.

43 DANSKE SKOLER ISYDSLESVIG

Det danske mindretal står bag en langrække institutioner i Sydslesvig - blandt andet driver DanskSkoleforening for Sydslesvig 57 daginstitutioner og 43 skoler,heraf to med gymnasieoverbygning.
Skoleforeningen har sine rødder helt tilbage til genforeningsåret- den 5. maj 1920, hvor en række dansksindede forældre stiftede endansk skoleforening i Flensborg for at sikre dansk skolegang forbørnene i det danske mindretal.
I dag er foreningens primære opgave at sikre det danske mindretalsbørn og unge læring og udvikling, og institutionerne formidlerdansk sprog og kultur. Samtidig har foreningen som mål at udviklebørnenes bevidsthed om, at de er en del af et danskfællesskab.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Kan du spille håndbold?"

Det spørgsmål fik Orla Møller fra sin skoleleder allerede første dag på jobbet som lærer på Risby Danske Skole i Sydslesvig onsdag den 15. januar 1969.

Det mente Orla Møller godt, han kunne, så allerede om lørdagen var han med til håndboldkamp i Risby Ungdomsforening. Det gik sådan nogenlunde, og mandag morgen havde skolelederen fat i ham igen.

"Det så da ud til, at du godt kunne finde ud af det med håndbold. Jeg er kasserer i håndboldklubben, og fra nu af er du formand", lød beskeden.

Efter mindre end en uge som lærer i Sydslesvig var Orla Møller dermed en del af det vigtige foreningsliv for det danske mindretal.

"Man kan nemmere gemme sig på større skoler, men på Risby Danske Skole var det bare naturligt, at lærerne var frontløberne i foreningslivet", fortæller Orla Møller.

For Orla Møller lå det samtidig helt naturligt at gå ind i det frivillige arbejde.

"Jeg har selv haft fornøjelsen af som barn og ung, at nogle gad træne mig, så jeg ville gerne give lidt tilbage. Samtidig kan man som lærer se de bogligt svagere elever profitere af fællesskaberne uden for skolen - og få succes, og det har også været en drivkraft for mig", siger Orla Møller.

Studiekammerat ledte til job i Sydslesvig

At den i dag 75-årige Orla Møller - opvokset i landsbyen Bække mellem Esbjerg og Kolding - overhovedet endte i Sydslesvig - skyldtes en studiekammerat fra Esbjerg Seminarium.

"Jeg anede intet om Sydslesvig og det danske mindretal, men jeg besøgte min studiekammerat, der var flyttet til Sild - og jeg havde samtidig venner omkring Kiel og endte så med at søge job hernede".

"Faktisk søgte jeg job, mens jeg var inde ved militæret i 1968, så jeg måtte simpelthen søge min general om tilladelse til at forlade landet for at komme til samtale", fortæller han.

Orla Møller har aldrig fortrudt, at han bosatte sig i Harreslev (Harrislee) - en forstad til Flensborg - og blev en del af det danske mindretal i Sydslesvig. Hvor de danske skoler følger tysk skolelovgivning - selvom al undervisning foregår på dansk.

"Det har været et skønt sted at bo og være lærer, og i hvert fald i mit arbejdsliv har der hersket en større respekt for det at være lærer her syd for grænsen end i Danmark".

Powered by Labrador CMS