Næstformand Stig Andersen fremlagde resolutionen, hvor Danmarks Lærerforening tager skarpt afstand fra den tyrkiske regerings overgreb mod landets lærerforening

DLF: Overgreb mod tyrkiske lærere må stoppe

Tyrkiske lærere er fortsat fængslet, fordi de har demonstreret. Fundamentale rettigheder skal respekteres, og de fængslede lærere skal frigives, lyder det i en resolution, som kongressen enstemmigt vedtog i dag.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Tyrkiet sidder 22 offentligt ansatte - heraf 15 medlemmer af den tyrkiske lærerforening Egitim-Sen - fortsat i fængsel. Det har de gjort siden 28. maj. De er anklaget for at have brudt loven, fordi de har demonstreret for strejkeret og retten til kollektive overenskomster. Det fortalte næstformand i Danmarks Lærerforening, Stig Andersen, på kongressen i dag.

"Men de har ikke begået nogen forbrydelse. Den internationale arbejdsorganisation ILO har påpeget, at det er Tyrkiets regering, der ikke lever op til ILO's basale konvention 87 om retten til at forsamles og retten til at organisere sig - og konvention 98 om retten til kollektive overenskomster. Det er vel at mærke konventioner, som Tyrkiet selv har godkendt".

DLF har skrevet til den tyrkiske regering og protesteret, og foreningen har bedt udenrigsminister Per Stig Møller og den danske regering om at påtale overtrædelserne over for den tyrkiske regering.

"Men det har altså endnu ikke ført til, at de fængslede er blevet frigivet. Derfor foreslår vi, at denne kongres sender et markant signal, så vi kan få regeringen og EU til at lægge yderligere pres på Tyrkiet. Den fortsatte fængsling af Egitim-Sen-medlemmer må ophøre. Tyrkiske læreres ret til at strejke må respekteres, og lærernes ret til at forhandle kollektive overenskomster må sikres", sagde Stig Andersen som oplæg til afstemningen om resolutionen om overtrædelse af menneskerettigheder. Den blev enstemmigt vedtaget af kongressen.

Læs mere

Se alle nyheder og videoer fra kongressen

Resolution om overtrædelse afmenneskerettigheder