Debat

Tænk, hvis alle betalte deres skat

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Danmarks Lærerforening interesserer vi os indgående for folkeskolen, grundskolen, social- og sundhedsskoler, uddannelsesvejledning og mange andre områder, som medlemmerne er beskæftiget ved. Men vores interesse er og skal være bredere. Hele grundlaget for at drive undervisning og uddannelse i Danmark ligger i en bred opbakning til velfærdssamfundet, et velfungerende demokrati og et effektivt skattesystem, hvor befolkningen rent faktisk også betaler den skat, man er forpligtet til. Derfor er det dybt kritisk og en trussel mod det danske demokrati og velfærdssamfund, at der er folk, der unddrager sig betaling af skat - endda i milliardklassen. At vi som samfund går glip af adskillige milliarder hvert år, er helt utåleligt. Og at man politisk gør så lidt for at stoppe det, er helt uforståeligt. Når det viser sig, at en kontanthjælpsmodtager, der sandt for dyden ikke har meget at rutte med, har fået en smule mere, end reglerne siger - ja, så går det store apparat i gang, og politikerne står i kø for at vise deres forargelse og krav om straf og ændring af reglerne. Men når de store fisk snyder for milliarder, skal der først sættes undersøgelser i gang og indledes dialog med den finansielle sektor. Måske ender det med, at der intet sker?

Samtidig er der gennem mange år sket en stadig mindre betaling til fællesskabet. Skattelettelser er blevet en byrde for samfundet, fællesskabet og de mennesker, der har brug for hjælp fra fællesskabet. Lavere skat er hovedårsagen til, at vi mangler penge til at drive skoler, daginstitutioner og ældrepleje. Siden 2009 er der forsvundet 6.500 lærerstillinger i folkeskolen og over 30.000 stillinger i den samlede kommunale sektor. Vi kan gøre rigtig meget for at bruge pengene i den offentlige sektor klogere, end vi gør - eksempelvis ved at afskaffe new public management og indføre god ledelse. Men det ændrer ikke på, at pengene fosser ud af den offentlige sektor og ned i folks privatlommer til forbrug hos i hvert fald dele af befolkningen. Skat er noget, vi giver til hinanden, ikke en byrde, og det danske »skattetryk« letter livet for en masse mennesker, ligesom vi får råd til at investere i fremtiden - eksempelvis i undervisning og uddannelse.

Betaling til fællesskabet burde være en folkesag. Hvis man politisk fortsætter med at sætte skatten ned, og hvis ulovlig unddragelse af at betale skat får lov til at fortsætte - så får vi et helt andet og fattigere Danmark.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Powered by Labrador CMS