Debat

Nytårsønske:
 Eleverne skal have bedre undervisning og ikke bare mere undervisning

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt havde fokus på børnene i sin nytårstale og sagde blandt andet: »De er vores fælles fremtid. Derfor skal vores børn og unge lære mere. De har fået flere timer i skolen. Og de skal have endnu bedre undervisning på erhvervsuddannelser og gymnasier«.

Ordene i statsministerens vigtigste tale i dette valgår er naturligvis blevet vejet på en guldvægt: Eleverne i skolen har fået flere timer, og i gymnasierne og erhvervsskolerne skal de have bedre undervisning. Vi står i 2015 med den fælles udfordring at sikre, at eleverne i skolen ikke bare får flere undervisningstimer, men bedre undervisning.

I den undersøgelse, som Politiken offentliggjorde juledag, giver en betydelig andel af skolelederne udtryk for, at kvaliteten af elevernes undervisning er forringet, fordi lærerne ikke har mulighed for at løse opgaverne i tilknytning til undervisningen, herunder forberedelse og efterbehandling. Skolelederne er helt på linje med lærerne i deres vurdering.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Folkeskoleloven formulerer klare krav til lærerne:

Valg af undervisnings- og arbejdsformer, metoder, undervisningsmidler og stofudvælgelse skal leve op til folkeskolens formål, mål for fag og emner. Undervisningen skal varieres, så den svarer til den enkelte elevs behov og forudsætninger. Og der skal løbende foretages evaluering af elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder i fag og emner set i forhold til kompetencemål, færdigheds- og vidensmål og opmærksomhedspunkter. Evalueringen skal danne grundlag for vejledning af den enkelte elev og for den videre planlægning og tilrettelæggelse af undervisningen.

Løsningen er ikke, at »ledelse, lærere og pædagoger i en fleksibel skoledag gør tingene på en anden måde«, eller at »lærerne bruger kollegaens forberedelse«.

Tusindvis af lærere kan hver dag konstatere, at de ikke lever op til loven. Lærerne ved det, lederne ved det, og med statsministerens formulering i nytårstalen tyder noget på, at regeringen også ved det. Problemet løses ikke ved at ignorere det. Eleverne i skolen skal have bedre undervisning og ikke bare mere undervisning. Det må være et fælles mål for 2015.

Godt nytår!