Professionsstrategi skal gøres synlig

Arbejdsgruppe med både kredsrepræsentanter og hovedstyrelsesmedlemmer skal udarbejde forslag, der kan styrke kendskabet til foreningens professionsstrategi

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Man kan kun gå på to ben« er titlen på Jesper Dues og Jørgen Steen Madsens doktorafhandling om Danmarks Lærerforening. Bogen udkom i 1990 og beskrev den såkaldte »tobensstrategi«, som foreningen vedkendte sig i 1980'erne og 90'erne. Det ene ben var pædagogikken, og det andet var fagpolitikken.

Den strategi er for længst forladt. Nu handler det om at tænke i helheden - i lærerprofessionen: DLF's medlemmer i og omkring folkeskolen har som enkeltpersoner og som gruppe det professionelle ansvar for den samlede undervisningsopgave.

Men professionalisme er ikke et mærkat, man kan give sig selv. Det er en beskrivelse, andre giver, når de oplever professionalismen. Derfor må DLF's faglige krav altid tage udgangspunkt i bestræbelserne på at realisere folkeskolens samlede formål, og kravene skal vurderes og besluttes efter, om de understøtter folkeskolens udvikling til gavn for eleverne.

Diskussionen om professionsstrategien blev senest rejst på DLF's kongres i oktober af Dorte Lange, formand for Rudersdalkredsen i Nordsjælland, og Heine Kristensen, formand for Vends Herreds Lærerkreds på Vestfyn.

Med afsæt i et kongrestilsagn til Dorte Lange besluttede DLF's hovedstyrelse sidste uge at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til, hvordan man kan udbrede kendskabet til professionsstrategien.

»Måske er Dorte og Heine uenige, det fremgik ikke klart i kongresdebatten, men det er vigtigt med en bred repræsentation i arbejdsgruppen«, sagde Anders Bondo Christensen og understregede, at han ikke ser professionsdiskussionen som et konflikttema, men som et arbejde for at styrke lærernes position. Og det kan kun ske, hvis foreningen hele tiden skal arbejde for de bedst mulige vilkår for at skabe en god skole, argumenterede han.

Henrik Billehøj var enig og pointerede, at professionsstrategien ikke peger på ét bestemt lønsystem eller én bestemt arbejdstidsmodel. Lars Busk Hansen bakkede også op, men spurgte alligevel kritisk: »Hvad er det helt præcis for en strategi, vi skal udsprede kendskabet til?«

»Vi argumenterer ud fra, at vi tager ansvar for udviklingen i folkeskolen«, svarede Anders Bondo. »Skolen har nogle udfordringer, som vi som professionelle skal være med til at løse. Dér skal vores krav også tage sit udgangspunkt, og jeg håber, at arbejdsgruppen kan give eksempler på, hvordan vi kan nå målene«.

Formand for fagligt udvalg, Lotte Lange, supplerede med, at DLF's politik »altid må udspringe af kernen i lærerarbejdet«, og DLF's næstformand, Stig Andersen, understregede, at en professionsstrategi ikke er en facitliste.

»Men vi skal kunne begrunde de forskellige resultater, vi går efter, ud fra professionsstrategien«, sagde han.

Niels Munkholm Rasmussen kunne som den eneste i hovedstyrelsen ikke støtte, at arbejdsgruppen blev nedsat.

Formand for arbejdsgruppen bliver Stig Andersen. Dorte Lange og Heine Kristensen indtræder, det samme gør formanden for Midtvendsyssel Lærerkreds, Inge Haaber Pedersen, og Tine Bendix Holm, næstformand i Århus Lærerforening. Også Vibeke Lynge, Bjørn Rasmussen og Helen Sørensen fra hovedstyrelsen deltager i gruppens arbejde.

Arbejdsgruppe om professionsstrategi

DLF's profession-arbejdsgruppes opgave er - senest til marts næste år - at komme med forslag til hovedstyrelsen om, hvordan man kan udbrede kendskabet til professionsstrategien til alle niveauer i DLF.

I kommissoriet står der blandt andet:

»Udøvelse af lærerarbejdet som en profession er kernen for foreningens strategiske tænkning. For at denne strategi skal lykkes, er det vigtigt, at man i foreningen generelt er bevidst om, hvad strategien betyder. Arbejdsgruppen udarbejder et katalog over forslag, som kan anvendes til at udbrede kendskabet til professionsstrategien. Målgruppen for forslaget er medlemmer samt tillidsrepræsentanter og kredsstyrelser. Der skal være forslag, som kan udføres af henholdsvis det lokale og det centrale led.

Foreningens og kredsenes normale kanaler for information eksempelvis hjemmeside, TR-nyt (elektronisk nyhedsbrev til tillidsrepræsentanter. Redaktionen), møder for tillidsrepræsentanter og kursus- og konferencevirksomhed skal indtænkes i forslagene«.