Fagpolitisk uacceptabelt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et medlem havde skrevet til hovedstyrelsen og klaget over, at hans tillidsrepræsentant og kreds havde indgået en arbejdstidsaftale uden 'ekstra individuel tid'.

'Det er en skandale'. 'Hvordan kan man lokalt tilsidesætte grundlæggende centrale punkter i hovedaftalen? Hvorfor grundige forhandlinger og urafstemninger, hvis det hele blot på vilkårlig vis kan spildes lokalt', står der i brevet til hovedstyrelsen.

Der var bred enighed om at tilslutte sig medlemmets forargelse, og Jon Kowalczyk, der er formand for hovedstyrelsens faglige udvalg, sagde, at sagen også handler om medlemmernes retssikkerhed, og at man derfor - ud over at behandle den konkrete henvendelse - har taget den generelle problemstilling op. Fagligt udvalg indstillede derfor, at der blev svaret, at hovedstyrelsen anser det for 'fagpolitisk uacceptabelt', hvis der ikke afsættes ekstra individuel forberedelsestid til lærere med mange undervisningstimer.

Niels Christian Sauer forstod ikke, at hovedstyrelsen ikke kunne svare, at den lokale aftale er uacceptabel, og at medlemmet skulle gå til lederen og forlange en øjeblikkelig ændring, men Jørgen Stampe advarede imod at gøre det til den enkelte lærers problem at gå til lederen. Det er kredsen og tillidsrepræsentanten, der skal gøre det på alles vegne.

'Vi kan ikke sige det kraftigere, og 'fagpolitisk uacceptabelt' er altså også meget kraftigt. Det er altså kredsens opgave at holde sammen på arbejdstidsaftalen', sagde Vivi Hansen til Niels Christian Sauer.

Anders Bondo var ikke helt overbevist om, at han var enig med hovedstyrelsens flertal. 'Vi hidser os op over en lokal aftale. Men hvis den nu indeholder en rigtig god del om pauser, så kan det alligevel være en god aftale, selv om der ikke er en eneste ekstra individuel time', sagde han.

Der var tilslutning til formuleringen om det fagpolitisk uacceptable, og man enedes samtidig om, at man i januar vil udarbejde en vejledning i, hvordan man skal tackle den slags problemer lokalt.

Se artiklen om udviklingen i den konkrete sag side 21