DLF-postkort på cafeer

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvad kan og skal Danmarks Lærerforening gøre for at tiltrække unge til læreruddannelsen? Det spørgsmål er et udvalg under hovedstyrelsen i gang med at se på. Man kom med et her og nu-forslag om, at DLF producerer nogle gratis-postkort, som så skal fordeles på cafeer, hvor der kommer unge mennesker. Der skal også fremstilles en folder med korte udsagn om læreruddannelsen og folkeskolen. Begge initiativer skal få interesserede til at klikke ind på www.dlf.org, hvor der så skal være en mere udførlig beskrivelse af uddannelsen. Der skal være link til seminariernes studieordninger og til Lærerstuderendes Landskreds med mere.

Det fortalte udvalgsformanden, Vibeke Lynge.

'Vi skal se på, hvordan skolerne modtager de nye lærere, og vi skal se, hvad kommunerne, Kommunernes Landsforening og andre gør for at få unge mennesker til at vælge uddannelsen - og hvad de gør for, at de så også har lyst til at arbejde i folkeskolen, når de er uddannede', sagde hun.

'Jeg har stadig en smule svært ved at forstå, at vi skal påtage os den opgave som fagforening. Det kan kun være arbejdsgivernes ansvar', sagde Niels Christian Sauer, som mente, at det er svært at sige 'kom' til de unge, når arbejdssituationen er så presset i skolen.

Det betød, at der udspandt sig en længere diskussion med mange deltagere.

'Ja', sagde Anni Herfort, 'det er arbejdsgivernes ansvar at rekruttere nye folk. Ja, det handler også om en mere anstændig personalepolitik. Men vi må ikke gøre den samme fejl som sygeplejerskerne. Fordi det passede ind i overenskomsttaktikken for bedre løn, gik de i gang med en kampagne, der helt enøjet fokuserede på, hvor elendigt der er på hospitalerne'.

Som fagforening skal DLF både arbejde for bedre forhold i folkeskolen og være med til at sikre, at der kommer nye kræfter til, understregede formanden.

'Det her mønster har jeg set før', sagde de lærerstuderendes formand, Rasmus Møller. Det var hovedstyrelsens debatform, han kommenterede.

'Selv om jeg selv har medansvar for punktet, så gik der ikke mere end to minutter, før jeg blev i tvivl om, hvad det overhovedet handler om, og hvorfor det er på dagsordenen. For folk i hovedstyrelsen har så travlt med at mene noget. Man sår tvivl om, hvorvidt gruppens medlemmer overhovedet kan tænke selv. Gruppen foreslår at gøre noget nu. Og vi fortæller, hvorfor vi også skal arbejde videre, men alligevel inddrager man alt muligt andet i snakken', sagde han.

Direkte henvendt til Niels Christian Sauer sagde Rasmus Møller: 'Hovedstyrelsen har afklaret, at det er DLF's opgave at forholde sig til rekruttering. Ellers var arbejdsgruppen aldrig blevet nedsat. Derfor forstår jeg ikke, at du tager det op igen'.

Hovedstyrelsen bevilgede pengene til postkort med mere uden afstemning, og udvalget fortsætter sit arbejdet frem til den 1. juni.