Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi har behov for en offensiv strategi, men vi har åbenbart ikke noget at komme med. Vores eneste mål er tilsyneladende at bevare det nuværende lønsystem. Det er os, der skal på banen, men det kommer vi ikke, så længe vi ikke er enige internt.
Anders Balle satte tingene på spidsen, da hovedstyrelsen kastede sig ud i en længere debat om lønformudvalgets arbejde på sit møde i sidste uge.
Kommunernes Landsforening, KL, har efter et møde i lønformudvalget i januar lavet en liste med problemområder i forhold til et fremtidigt lønsystem.
Flere i hovedstyrelsen ville gerne vide, hvor langt man kan være med til at analysere de områder, som KL peger på.
- KL mener, at en større del af løndannelsen skal udmøntes decentralt, og hvis man bliver enig om det, så skal det ikke være aftalestof. Det kan de godt droppe, men hvad siger vi til de enkelte punkter, ville Rigmor Jark gerne vide.
Hun efterlyste også en strategi, der bringer lærerne på banen, fordi de tekniske udredninger er med til at sætte den politiske dagsorden.
Ernst Øxner var bekymret for, at teknikerne fik for frie hænder, men Anni Herfort forsikrede ham og Rigmor Jark om, at teknikerne laver uafhængige analyser, men at det er politisk fastlagt, hvad teknikerne skal lave udredninger og beregninger af.
Stig Andersen, formand for hovedstyrelsens faglige udvalg, sagde, at der er åbenhed om hele lønformudvalgets arbejde.
- Vi skal være offensive, men det er vel ikke særligt offensivt, hvis vi bare er imod. Hvis vi har nogle nye tanker, vil det være interessant at få frem, sagde han.
Enighed om modstand
Jens Kjær mente, at det er nu, man skal tage stilling til den decentrale løn.
- Hvis ikke vi kan acceptere et decentralt lønelement, så får vi ingen indflydelse på lønformudvalgets arbejde. Alle ved, at vi er meget enige om at være imod den individuelle løn, men hvad ellers, sagde han.
Anni Herfort mente ikke, man allerede nu skulle låse sig fast.
- Der bliver ikke truffet nogen beslutninger før næste overenskomstforhandling, sagde Anni Herfort.
Astrid Schjødt Pedersen ville gerne have, at der lægges en mere offensiv linie.
- Hvor er vores grænser. Vi kan ikke blive ved med at sige nej til det ene og det andet med begrundelsen 'lærerarbejdets særlige karakter'. Når et nyt lønsystem kun kan blive til noget, hvis organisationerne accepterer det, så må vi være mere offensive nu, sagde hun.
Anders Bondo Christensen sagde, at man skulle i gang med en meningsdannende kampagne for på den måde at begrænse skaden af en eventuel yderligere decentralisering.
- Mange forvaltninger er enige med os i, at det ikke dur på undervisningsområdet, sagde han.
- Hvorfor skal vi være offensive, fordi andre forventer det, spurgte Jørgen Stampe, som kun vil åbne for en diskussion, hvis det handler om et rekrutteringstillæg.
Anni Herfort tog debatten til efterretning og sagde, at fagligt udvalg vil tage mere konkret fat i de udspil, der kommer fra de kommunale arbejdsgivere, og at hovedstyrelsen selvfølgelig vil blive holdt orienteret.
sjon