Alle har ret til røgfrit arbejdsmiljø

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vores skift i holdningen til rygning kan aflæses, når man genser 'Matador' i tv«, sagde Lars Busk Hansen, da hovedstyrelsen diskuterede røgpolitik.

»I 1978, da serien blev sendt første gang, var det Maude, der blev udstillet som vanskelig, fordi hun bad Hans Christian om at lade være med at ryge hjemme i frokostpausen. Bevares, han kunne da ryge, når han kom ned i banken igen. Ved genudsendelsen nu virker Maudes indvending okay, mens Hans Christian opfattes som urimelig«.

Om kort tid fremsætter sundhedsministeren forslag om røgfrie miljøer, og loven forventes at træde i kraft fra april næste år. Men allerede nu arbejdes der på højtryk med problemerne i MED-udvalgene, hvor også DLF's repræsentanter skal give deres mening til kende. »Selv om skoler har rygelokaler, er der medarbejdere og elever, som reagerer allergisk i nærheden af disse lokaler, ikke-rygere generes fortsat, og der er problemer for det personale, der skal gøre rent i rygelokalerne«, sagde Henrik Billehøj, formand for DLF's arbejdsmiljøgruppe.

Derfor foreslog organisationsudvalget en præcisering og opstramning af foreningens røgpolitik, så der - til hjælp for det lokale arbejde - kan udsendes en gennemgang af principper og muligheder under en overordnet politik, der hedder: »Enhver har ret til et røgfrit arbejdsmiljø. Der ryges ikke indendørs på vore arbejdspladser, og der ryges ikke i samvær med elever«.

Hovedstyrelsen var ikke uenig om linjen, men der kom en række synspunkter om »timingen«. Hvorfor spille ud med det nu, hvor vi på den ene side ved, at der kommer en lov næste år, og på den anden side endnu ikke kender detaljerne i lovforslaget, lød det kritiske spørgsmål.

Det er helt fint med bedre rygeforanstaltninger, men hvis regeringen alligevel beslutter nye regler, er der ingen grund til, at vi kører frem nu, mente Peter Hess-Nielsen, mens andre argumenterede for at beslutte noget nu.

»Vores røgpolitik er simpelthen ikke tidssvarende i forhold til den forskningsviden, vi har«, sagde Astrid Schjødt Pedersen, der er formand for organisationsudvalget, og mente, at det var »kyllingepolitik« at krybe i læ bag regeringen.

For forslaget om en ny røgpolitik stemte 17, seks var imod, og to stemte ikke.

tt@dlf.org