Ændret kredssamarbejde

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endnu et område af Danmarks Lærerforenings struktur efter kommunalreformen var til debat på hovedstyrelsens møde i sidste uge. Denne gang drejede det sig om indholdet i og rammerne for »det forpligtende kredssamarbejde«, som er navnet på den struktur, der skal afløse amtskredsene. For at holde fast ved målet om en fælles fagforening skal der i geografisk overskuelige områder foregå et samarbejde mellem kredsene fra april næste år. Det skal blandt andet handle om arbejdsmiljø, pædagogisk udvikling, kurser og pensionistarbejde.

Organisationsudvalget havde indstillet en struktur, som holder sig inden for de nye regionsgrænser, men lagde samtidig op til, at der kan ske ændringer, efterhånden som opgaver og lokale udfordringer viser, hvilke samarbejdsformer og -størrelser der bliver brug for. Udvalget lagde derudover vægt på en nogenlunde jævn fordeling af kredsene, og at der er gode muligheder for, at de nye enheder skal kunne videreføre eller udvikle samarbejdet på de forskellige områder.

John Illum ønskede, at de to kredse, der dækker Horsens og Hedensted, skulle flyttes.

»De mener selv, at det vil være mere naturligt at orientere sig mod vest end mod nord, og jeg kan ikke se nogle argumenter for at følge regionsgrænserne«, sagde han.

Astrid Schjødt Pedersen svarede, at organisationsudvalget på baggrund af tilkendegivelser fra flere kredse havde fundet ud af, at der ville være fordele ved at følge de nye regioners grænser, da der givetvis vil udvikle sig formelle og uformelle samarbejdsflader både på arbejdsgiversiden og internt i foreningen. For eksempel kan det vise sig, at de bebudede højskoler for videregående uddannelser, som seminarierne skal høre under, bliver placeret i det regi. S81-området kan være en anden begrundelse. Vibeke Lynge, Jon Kowalczyk og Randi Bøyesen argumenterede for en DLF-struktur, hvor kredsene i Københavns Amt kan fortsætte samarbejdet.

»Dér diskuterer vi nemlig politik hen over gamle uoverensstemmelser, og det vil være ærgerligt, hvis det ødelægges. Vi føler os lidt løbet over ende i processen«, sagde Vibeke Lynge.

Peter Hess-Nielsen og Dorte Lange mente, at den nye struktur også vil blive en fordel i hovedstadsområdet, og Ole Hein meddelte, at Københavns Lærerforening »bakker fuldstændigt op« om organisationsudvalgets indstilling.

John Illums forslag om at møblere om på DLF-geografien i Østjylland fik fem stemmer. Én stemte ikke, og 19 var imod. Vibeke Lynges forslag om ét forpligtende samarbejde i københavnsområdet fik tre stemmer, 21 var imod, og én stemte ikke. Derefter vedtog man organisationsudvalgets indstilling med 24 stemmer for. Kun én undlod at stemme.

tt@dlf.org